12.12.14

Πανηγυρισμοί για το πρωτογενές πλεόνασμα...

 
...ανησυχία για την υστέρηση εσόδων...
Μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός να εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ ή 2,0% το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014, ωστόσο έντονη ανησυχία προκαλεί η υστέρηση στα καθαρά έσοδα που είναι...
χαμηλότερα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, εξαιτίας και της «τρύπας» των 650 εκατομμυρίων στα φορολογικά έσοδα.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλότερο κατά 660 εκατ. ευρώ από τον επικαιροποιημένο στόχο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως «η χώρα, εν μέσω του ασφυκτικού πλαισίου που είχε τεθεί, με μεγάλες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και έχει δομήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη δημοσιονομική πειθαρχία» και συμπληρώνει:
«Η επιτυχής πορεία της χώρας, στο ρευστό και απαιτητικό παγκόσμιο περιβάλλον, απαιτεί τη συμβολή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Πρωτίστως, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και οι πολιτικοί έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε, τώρα και εις το διηνεκές, το αναγκαίο ευσταθές, ποιοτικό και αποτελεσματικό, πολιτικό πλαίσιο. Η ιστορία μας κρίνει όλους».
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 1,9 δισ. ευρώ ή στο 1,0% του ΑΕΠ, έναντι επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013 είχε διαμορφωθεί στα 3,2 δισ. ευρώ ή στο 1,7% του ΑΕΠ.
Το μήνα Νοέμβριο, το ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό, ύψους 590 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 200 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.
Συγκεκριμένα, κατά το ενδεκάμηνο του 2014, διαμορφώθηκαν στα 45,9 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, εξαιτίας των υψηλότερων επιστροφών φόρων κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, της καθυστέρησης εισροής ορισμένων πόρων στο σκέλος των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς και στην υστέρηση, περίπου κατά 650 εκατ. ευρώ, των φορολογικών εσόδων. Αυτή η τρύπα οφείλεται σε ένα βαθμό και στο γεγονός ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα ο ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το ενδεκάμηνο του 2014:
  • Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 3,1 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, και έναντι επικαιροποιημένου στόχου για επιστροφές φόρων ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Επίσης, σημειώνεται ότι, μόνο το μήνα Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκαν από την ειδική πίστωση πληρωμές, ύψους 676 εκατ. ευρώ, για την τακτοποίηση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ανεβάζοντας τις συνολικές πληρωμές για το ενδεκάμηνο του έτους στο 1 δισ. ευρώ, από 336 εκατ. ευρώ που ήταν στο δεκάμηνο. 
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι σταθερά μειωμένες, τόσο έναντι του επικαιροποιημένου στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Διαμορφώθηκαν στα 37 δισ. ευρώ, περίπου 2,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 1,1 δισ. ευρώ καλύτερα από τον επικαιροποιημένο στόχο. Πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά το ενδεκάμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πραγματοποιήθηκαν αυξημένες δαπάνες, ύψους 490 εκατ. ευρώ για την καταβολή «κοινωνικού μερίσματος», 59 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης (το επίδομα διαμορφώθηκε στα 160 εκατ. ευρώ από 102 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) και 47 εκατ. ευρώ για την αναπροσαρμογή των τρεχουσών αποδοχών των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, και στην ανακοπή της πτωτικής πορείας της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επίσης, οι δαπάνες τόκων είναι σημαντικά μειωμένες έναντι της περυσινής περιόδου, κατά 540 εκατ. ευρώ.
  • Ακόμη, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά. Διαμορφώθηκαν περίπου στα 4,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 15% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: