28.12.14

Χάος στις Άλπεις...

Χάος στις Άλπεις - Αποκλεισμένοι 15.000 άνθρωποιΑποκλεισμένοι 15.000 άνθρωποι...
Σχεδόν 15.000 άνθρωποι πέρασαν τη χθεσινή νύχτα σε κέντρα φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν εκτάκτως στη Σαβοΐα, στις γαλλικές Άλπεις, εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων οι οποίες...
παρέλυσαν το οδικό δίκτυο ενώ πολυάριθμοι αυτοκινητιστές υποχρεώθηκαν να περάσουν τη νύχτα μέσα στα οχήματά τους.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις κι ένα επεισόδιο χαλαζόπτωσης που επέφερε πολλά ατυχήματα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη κίνηση εκδρομέων προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα, προκάλεσαν ένα μαύρο Σάββατο στις γαλλικές Άλπεις.

"Δεν έχουμε εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που πέρασαν τη νύκτα στα οχήματά τους", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της νομαρχίας της Σαβοΐας, όπου 15.000 οχήματα παρέμεναν αποκλεισμένα χθες το βράδυ. "Ουδεμία κατάσταση κινδύνου μας αναφέρθηκε", πρόσθεσε κάνοντας λόγο για "ευαίσθητες καταστάσεις εξαιτίας του εκνευρισμού, αλλά όχι για επεισόδια".

Η νομαρχία είχε καλέσει χθες, Σάββατο, τους αυτοκινητιστές να σταματήσουν και να αναζητήσουν ένα καταφύγιο για τη νύκτα".

Σχεδόν 10.000 θέσεις ήταν διαθέσιμες στο νομό σε περίπου 40 κοινότητες. Δύο άλλες νομαρχίες, των Άνω Άλπεων και της Άνω Σαβοΐας, διέθεσαν επίσης πολλές εκατοντάδες κλίνες στο πλαίσιο της έκτακτης φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τη νομαρχία, το μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών κατέφυγε στα έκτακτα κέντρα υποδοχής, η πληρότητα στα οποία άγγιξε το 100%.

"Έμειναν ανοικτά 83 κέντρα φιλοξενίας", διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλί.

Σήμερα το πρωί στην Αλμπερβίλ, σ' ένα απ' αυτά τα κέντρα όπου η ατμόσφαιρα ήταν καλή, οι πρώτοι ταξιδιώτες ξαναπήραν από τις 06:00 (ώρα Ελλάδας) το δρόμο προς τα χιονοδρομικά κέντρα.

Με μάτια πρησμένα από την κούραση, μια οικογένεια από το Παρίσι αφηγήθηκε πως χρειάσθηκε 18 ώρες για να φθάσει από την πρωτεύουσα στην Αλμπερβίλ, εκ των οποίων τις επτά τις χρειάσθηκε για να διανύσει τα 50 χιλιόμετρα από το Σαμπερί ως την εν λόγω πόλη που φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το εθνικό κέντρο πληροφοριών για το οδικό δίκτυο επισήμανε πάντως πως η αναστάτωση και οι καθυστερήσεις συνεχίζονται στις Άλπεις.

"Ένα από τα προβλήματα που επιδείνωσαν την κατάσταση χθες (Σάββατο) ήταν η παρουσία στη ροή των οχημάτων ορισμένων που δεν ήταν εξοπλισμένα, δεν είχαν αλυσίδες. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται σήμερα το πρωί, συνεπώς ζητήσαμε από τα οχήματα που δεν είναι εξοπλισμένα να μην συνεχίσουν προς το παρόν το δρόμο τους και να παραμείνουν στα κέντρα υποδοχής", δήλωσε ο Αλέν Βινταλί, ο οποίος επισήμανε "ένα συλλογικό πρόβλημα συμπεριφοράς".

"Η τεράστια πλειονότητα των οχημάτων είναι εξοπλισμένα (με αλυσίδες), όμως αυτά που δεν είναι δημιουργούν την αναστάτωση", πρόσθεσε χαιρετίζοντας παράλληλα το έργο του προσωπικού που κινητοποιήθηκε για την αντιμετώπιση αυτών των "δύσκολων καταστάσεων".

Το χιόνι προκάλεσε εξάλλου ένα θανατηφόρο ατύχημα στο νομό Ιζέρ, όταν ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν το όχημά του γλίστρησε σε μια χαράδρα.

Το ψύχος και το χιόνι επρόκειτο να συνεχισθούν σήμερα, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιούσε για "σημαντικό παγετό" στη διάρκεια της νύκτας, που θα καθιστούσε τους δρόμους εξαιρετικά ολισθηρούς. Αυτό συνέβαινε σήμερα το πρωί στη Σαβοΐα.

  ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: