4.12.14

Διαδηλώσεις και οργή στη Ν. Υόρκη...

ny11... για την αθώωση λευκού (δολοφόνου) αστυνομικού...


Να διαδηλώσουν βγήκαν χιλιάδες πολίτες της Νέας Υόρκης σε διάφορες γειτονιές όπου έγιναν πολλές συλλήψεις λόγω της από την απόφασης του Σώματος των ενόρκων της πόλης να μην...
ασκηθεί δίωξη στον λευκό αστυνομικό που προκάλεσε με μια λαβή τον θάνατο (από πνιγμό) ενός άοπλου Αφροαμερικανού. Έναρξη ομοσπονδιακής έρευνας για την πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών ξεκινά το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο Rockefeller Center, όπου δεκάδες τουρίστες έρχονται για να θαυμάσουν το φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο και πολλοί συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία. Άλλοι, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square, στη Union Square, το Columbus Circle, το Χάρλεμ, άλλα και στη συνοικία της Νέας Υόρκης όπου πέθανε ο 43χρονος Έρικ Γκάρνερ στις 17 Ιουλίου. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν «δεν μπορώ να αναπνεύσω» που ήταν και τα τελευταία λόγια του Έρικ Γκάρνερ, ενώ τον έπνιγε ο αστυνομικός.

ny2


Η απόφαση των δικαστικών αρχών που ήρθε δέκα ημέρες μετά μια παρόμοια απόφαση στο Φέργκιουσον του Μισούρι και έχει προκαλέσει φόβους για ταραχές με αποτέλεσμα μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στη Νέα Υόρκη για να αποφευχθεί κάθε περιστατικό.

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε την έναρξη μιας ομοσπονδιακής έρευνας για την πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών. «Οι εισαγγελείς μας θα διεξαγάγουν μια ανεξάρτητη σε βάθος δίκαιη και έγκαιρη έρευνα» δήλωσε ο Χόλντερ στους δημοσιογράφους. «Εκτός από την εκτέλεση μιας δικής μας έρευνας η υπηρεσία θα προχωρήσει σε πλήρη αναθεώρηση του υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της τοπικής έρευνας» ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης.

ny1


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση του Σώματος των ενόρκων σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης να μην ασκήσει δίωξη κατά των αστυνομικών για το θάνατο του Ερικ Γκάρνερ «αναδεικνύει τα ευρύτερα ζητήματα» μεταξύ των μειονοτήτων και των αστυνομικών δυνάμεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και δεν σχολίασε ευθέως την υπόθεση ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η απόφαση αναδεικνύει «την ανησυχία από την πλευρά πάρα πολλών μειονοτικών κοινοτήτων προς τις υπηρεσίες της επιβολής του νόμου ότι δεν συνεργάζονται για την αντιμετώπισή τους με δίκαιο τρόπο». Ο Αμερικανός πρόεδρος αυτή την εβδομάδα ζήτησε της δημιουργία μιας ομάδας εργασίας η οποία και θα εξετάσει την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της αστυνομίας και των μειονοτικών κοινοτήτων...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: