7.12.14

Δεν βάζουν μυαλό στο Βρετανικό Μουσείο...

 
Θα δανείσουν και αλλού τα γλυπτά του Παρθενώνα...
Συνεχίζει να προκαλεί με την στάση του ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, καθώς σε συνέντευξη που παραχώρησε, όχι μόνο υπεραμύνεται της απόφασής του να στείλει κομμάτια των Ελγινείων μαρμάρων στη Ρωσία, αλλά...
λέει πως θα τα δανείσει και αλλού!

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο κ. ΜακΓκρέγκορ λέει πως, παρά τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, κι άλλα μουσεία έχουν αιτηθεί να φιλοξενήσουν μέρη της συλλογής, πράγμα που πιθανότατα θα δεχτεί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, «αρκετές από αυτές τις συζητήσεις με μουσεία και σημαντικά ιδρύματα του εξωτερικού βρίσκονται εξέλιξη. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από όλο τον κόσμο».

Αποκάλυψε, δε, πως αυτές οι συζητήσεις γίνονται εδώ και ένα χρόνο και θα συνεχιστούν παρά τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς. Πάντως, δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το χρονικό ορίζοντα που θα διατεθούν τα Γλυπτά, αλλά ούτε και τους «τυχερούς» που θα έχουν επιλεγεί από το Βρετανικό Μουσείο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτή η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου αναμένεται να πυροδοτήσει μια περαιτέρω αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά φαίνεται πως ο κ. ΜακΓκρέγκορ δεν προτίθεται να κάνει πίσω. «Αυτό που κάνουμε είναι το σωστό. Το να δανείζουμε σημαντικά έργα σε μεγάλα μουσεία. Αντίστοιχο αίτημα θα μπορούσαν να κάνουν και οι Έλληνες προς εμάς και θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε στα υπόλοιπα», συμπλήρωσε με στόμφο.

Στο μεταξύ, στην Αγία Πετρούπολη, με λαμπρότητα υποδέχθηκαν τα σημαντικά γλυπτά. Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Μιχαήλ Σβιντκόι, που βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, είπε στην Telegraph: «Η τέχνη μπορεί να αποδιώξει τις εντάσεις και μια κατάσταση όπου ο ένας δεν εμπιστεύεται τον άλλον. Αυτό είναι άλλωστε και το πρόβλημα της Ρωσίας με τη Δύση: η έλλειψη εμπιστοσύνης. Δεν ακούμε ο ένας τον άλλον».

Μάλιστα, απάντησε και στην κριτική από μερίδα Βρετανών πως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν έπρεπε να δοθούν στη Ρωσία, λόγω της Ουκρανίας, τονίζοντας: «Αν οι σχέσεις μας με τη Μ. Βρετανία είναι κακές, αυτό σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε να διαβάζουμε Σαίξπηρ και Μπέρναρντ Σο; Αυτό δεν θα ήταν σωστό».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: