9.12.14

Ξένος Τύπος: «Τζογάρει» ο Σαμαράς με την επίσπευση των εκλογών...

 
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κηρύσσει πρόωρες προεδρικές εκλογές», λένε οι Financial Times, που χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή «τζογάρισμα παρά την δίμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης». Όπως επισημαίνουν οι FT, ο Αντώνης Σαμαράς «ζήτησε...
πρόωρες προεδρικές εκλογές σε ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου να διατηρήσει την εξουσία, παρά την αποτυχία του να βάλει τέλος στο τιμωρητικό πρόγραμμα διάσωσης ύψους 245 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τους FT, το «τζογάρισμα» του Σαμαρά φαίνεται να βασίζεται στην ελπίδα ότι μια νέα υπόσχεση να τελειώσει το μισητό πρόγραμμα διάσωσης τον Φεβρουάριο θα είναι αρκετή ώστε να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική στήριξη που χρειάζεται. Όμως, μια κατάρρευση της κυβέρνησης, που θα συνοδευτεί από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, θα έριχνε την Ελλάδα στην αναταραχή και θα περιέπλεκε σημαντικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

«Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως θα επισπεύσει, για την ερχόμενη εβδομάδα, την υψηλού ρίσκου εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα της χώρας και να κατευθύνει την τύχη του προγράμματος διάσωσής της», λέει η Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει πως με την επίσπευση των εκλογών η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα ανακτηθεί το momentum στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει δυο μήνες νωρίτερα τις προεδρικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα», σημειώνει το BBC, κάνοντας λόγο για μια ψηφοφορία «υψηλού ρίσκου»», η οποία θα αποτελέσει ένα τεστ ζωτικής σημασίας για τον Σαμαρά.

Με τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών τώρα, σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση φαίνεται να στοιχηματίζει ότι καλύτερες ελπίδες να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη τώρα, παρά τον Φεβρουάριο, σχολιάζει το Reuters, που αναφέρει ότι η κίνηση-έκπληξη του Σαμαρά έχει στόχο να βάλει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα.

  Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: