17.12.14

Δεν είπα για Εξεταστική ή Ειδικό Δικαστήριο για τον Δήμα»...

«Δεν είπα για Εξεταστική ή Ειδικό Δικαστήριο για τον Δήμα» 
Διευκρινίσεις δίνει ο Μητρόπουλος...
«Για τον κ. Δήμα, είπα ότι για την περίοδο Παπαδήμου πρέπει να γίνει αυτό και για ποιες ρήτρες και μίλησα νομικά κυρίως. Για αυτήν την κυβέρνηση, πρέπει να ερευνηθεί η...
ανάληψη αυτών των υποχρεώσεων και ρητρών και μεγάλος υπουργός που είχε να κάνει με το ΥΠΕΞ ήταν τότε ο κ. Δήμας. Δεν είπα για Εξεταστική Επιτροπή για τον κ. Δήμα. Ούτε Ειδικό Δικαστήριο!», τόνισε την Τετάρτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, δίνοντας διευκρινίσεις για τις χθεσινές του δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων.
Ειδικότερα, μιλώντας στο Βήμα FM και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε:

«Στη δήλωσή μου είπα τα εξής αυτονόητα: ο μεν Παπανδρέου, ο οποίος έβγαλε προχθές την ανακοίνωση που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, οφείλει να μας εξηγήσει και να διερευνηθεί, σε επίπεδο Κοινοβουλίου, τι ακριβώς έγινε στο Καστελόριζο, με το πρώτο Μνημόνιο. Ο δε Παπαδήμος, με την κυβέρνησή του, να εξηγήσει τι έγινε και δανείστηκε με τη ρήτρα του PSI για τα αποθεματικά. Το Μνημόνιο Παπαδήμου, ο νόμος 4046, στη σελίδα 340, με γνωμοδότηση που παρέδωσε την εθνική κυριαρχία στους δανειστές και μάλιστα στα αγγλικά, προβλέπει την παραίτηση της κυριαρχίας της χώρας μας στα εθνικά της περιουσιακά στοιχεία απέναντι στους δανειστές της. Είπα για δύο διαφορετικές περιόδους και όχι για μία. Στο Καστελόριζο, όπου μπήκαμε στο Μνημόνιο και στην περίοδο Παπαδήμου, όπου έχουμε καταπλεονεκτικές δεσμεύσεις. Δηλαδή, έχει αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις, ώστε καμία μελλοντική κυβέρνηση, ούτε του Τσίπρα ούτε του Σαμαρά ή άλλη, δεν θα μπορέσει να απεμπλακεί χωρίς να κάνει σκληρό αγώνα. Και είπα ότι αυτές οι δύο περίοδοι ενδεχομένως θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχέστερης έρευνας από μία Εξεταστική Επιτροπή του Κοινοβουλίου. Αυτό είπα ο άνθρωπος! Και δεν ξέρω πού θα καταλήξει αυτή η Επιτροπή. Μπορεί πουθενά! Και δεν είπα ποτέ για Ειδικό Δικαστήριο. Θα πρέπει να ερευνήσει (η Επιτροπή) και μπορεί να μην καταλήξει πουθενά.

Για τον κ. Δήμα, είπα ότι για την περίοδο Παπαδήμου πρέπει να γίνει αυτό και για ποιες ρήτρες και μίλησα νομικά κυρίως. Για αυτήν την κυβέρνηση, πρέπει να ερευνηθεί η ανάληψη αυτών των υποχρεώσεων και ρητρών και μεγάλος υπουργός που είχε να κάνει με το ΥΠΕΞ ήταν τότε ο κ. Δήμας. Δεν είπα για Εξεταστική Επιτροπή για τον κ. Δήμα. Ούτε Ειδικό Δικαστήριο!

[…] Άπαξ ο πρόεδρός μας πέρυσι, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είπε ότι θα γίνουν Εξεταστικές Επιτροπές για τα Μνημόνια. Το είπε από τη Μαδρίτη, πριν από ενάμιση μήνα και ότι για την τρόικα, όπως υποστηρίζω και εγώ στο βιβλίο μου, πρέπει να γίνει όχι Εξεταστική Επιτροπή, αλλά συζήτηση στη Βουλή, για να δούμε τη συμπεριφορά της. Δεν έχουν έρθει ποτέ τα κείμενα. Απαιτείται νέα νομιμοποίηση του έθνους και του λαού και νέα εντολή, νωπή, για να υπάρχει διαπραγματευτικό κύρος και να τεθεί, μήπως, κατά τον τρόπο που πρέπει το ελληνικό ζήτημα και σώσουμε κάτι από το κύρος της πατρίδας. Από εκεί ξεκινάει η σωστή, κατά τη γνώμη μου άποψη, πρώτα εκλογές και μετά εθνική συνεννόηση, ευρύτατη, για να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε από την υπόθεση της πατρίδας μας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Τσίπρα για τις αγορές, παρατηρώντας: «Ο πρόεδρός μας κυρίως ήθελε να αποφορτίσει ένα κλίμα καταιγιστικής επίθεσης σε βάρος της πατρίδας. Και θεωρώ ότι ο πρόεδρος, μεταξύ κόμματος και ευτελισμού αυτής της ενορχηστρωμένης επίθεσης και διακωμώδησης όλου αυτού του κλίματος, ήθελε να κάνει αυτή τη δήλωση. Αυτήν την ερμηνεία δίνω προσωπικά. Υπ’ αυτήν την έννοια θεωρώ ότι ούτε η δική μου αποστροφή χθες ούτε άλλων στελεχών θέλουν να επιτείνουν το κακό κλίμα στο οποίο έχουμε μπει και κάποια στελέχη και εγώ μέσα, ενδεχομένως, άθελά τους πυροδότησαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: