10.12.14

Τσούκαλης: Δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας...

Tην εκτίμηση ότι "κατά κανόνα η ΔΗΜΑΡ θα πάει συντεταγμένα" στις ψηφοφορίες για την...
εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, διατυπώνει ο Νίκος Τσούκαλης.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς πάντως αποφεύγει να τοποθετηθεί για το αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. «Δεν μπορώ να δεσμευτώ γι αυτό» λέει.

Ο κ. Τσούκαλης επαναλαμβάνει την άποψή του ότι «ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας τέθηκε ως διακύβευμα στην πόλωση και τις κομματικές επιδιώξεις» και εκτιμά ότι «δυστυχώς, δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Σημειώνει: «Θα οδηγηθούμε σε εκλογές με ακραία πολωμένο κλίμα και διακυβεύματα και διλήμματα, τα οποία δυστυχώς οι ψηφοφόροι, οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν».

Η συνέντευξη του Νίκου Τσούκαλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Η χώρα κινείται σε μια κινούμενη άμμο ενόψει της προεδρικής εκλογής. Ο κ. Δήμας είναι ο μοναδικός υποψήφιος μέχρι στιγμής. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η διαδικασία της ψηφοφορίας;

Απ: Η χώρα κινείται σε κινούμενη άμμο εδώ και αρκετούς μήνες. Δυστυχώς, αυτή η κινούμενη άμμος διαμορφώθηκε από κοινού με ευθύνη και των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας τέθηκε ως διακύβευμα στην πόλωση και τις κομματικές επιδιώξεις. 

Εδώ και καιρό επιμένω ότι θα πρέπει να μείνει εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, πλην όμως και τα δύο μεγάλα κόμματα κατάφεραν με την τακτική τους να υπονομεύσουν τον θεσμό και να έχουμε οδηγηθεί στην υποψηφιότητα του κ. Δήμα μέσα σε ένα βεβαρημένο, πολωμένο, δηλητηριασμένο πολιτικό κλίμα και σε μια συγκυρία που δεν ευνοεί τις συναινέσεις. Η πολύ καλή υποψηφιότητα του κ. Δήμα υπονομεύεται, δυστυχώς, από αυτό το κλίμα. Εκφράζω την εκτίμηση ότι, δυστυχώς, δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερ: Αυτό σημαίνει ότι θα πάμε σε εκλογές, κ.Τσούκαλη...

Απ: Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος θα οδηγηθούμε σε εκλογές με ακραία πολωμένο κλίμα και διακυβεύματα και διλήμματα, τα οποία δυστυχώς οι ψηφοφόροι, οι πολίτες δεν θα μπορέσουν ν διαχειριστούν.

Ερ: Μήπως ο Θεός, ο λεγόμενος της Ελλάδας, κατέβει στη Γη; Μήπως υπάρξει από μηχανής θεός; Είχατε κάνει μια πρόταση μαζί με άλλους βουλευτές, με την οποία ζητούσατε εκλογή Προέδρου και ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών...

Απ: Ακόμη και αυτή η πρόταση δυστυχώς υπονομεύτηκε, χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκτοξευθούν κατηγορίες και αθλιότητες περί αποστατών και υπονομευτικών σχεδίων. Χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία την τελευταία στιγμή να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης συναίνεση σε δύο τουλάχιστον κορυφαίες θεσμικές διαδικασίες, χωρίς βεβαίως να υπονομεύεται η απαίτηση ή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Να θυμίσω ότι η πρόταση η δική μου και των επτά μελών της ΔΗΜΑΡ ήταν να οριστεί ημερομηνία εκλογών τον Μάιο...
Ερ: Αυτό έχει τελειώσει, κατά τη γνώμη σας;
Απ: Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πολλοί θα μετανιώσουν, που δεν αποδέχθηκαν την πρόταση αυτή. 
Ερ: Η ΔΗΜΑΡ θα πάει συντεταγμένα στις ψηφοφορίες, ή μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις;
Απ: Εκτιμώ ότι κατά κανόνα θα πάμε συντεταγμένα.
Ερ: Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις;
Απ: Δεν μπορώ να δεσμευτώ γι’ αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: