2.12.14

Την προληπτική γραμμή στήριξης ακολουθούν προληπτικά μέτρα...

 
Και «προληπτικά μέτρα» έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην τρόικα. Εκτός από τα ήδη γνωστά νέα μέτρα που περιελάμβανε το κυβερνητικό email προς τους δανειστές η κυβέρνηση απέστειλε...
σύμφωνα με κύκλους του υπ. Οικονομικών και πρόσθετα συμπληρωματικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2015 εφόσον δεν καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Με ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι  δημοσιονομικό κενό δεν θα υπάρξει, ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές το υπολογίζουν σε 2,5 δισ ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο e-mail το οποίο απέστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής το υπουργείο Οικονομικών εκτός από τα ήδη γνωστά μέτρα, έχει προτείνει και απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στο 30% για το 2015 και το 2016, επιβολή φόρων πολυτελείας αλλά και αύξηση φόρων σε καπνό και αλκοόλ.

Τα παραπάνω προέρχονται από κύκλους του υπ. Οικονομικών που αναφέρουν ότι σε περίπτωση που επαληθευτούν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας έχουν «εντοπιστεί οι περιοχές από τις οποίες θα καλυφθεί η διαφορά». Υποστηρίζουν ωστόσο ότι «κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα». Σημείωναν πάντως την ίδια ώρα ότι η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης και είναι ένας όρος που ίσχυες και στο παρελθόν ενώ συμπεριλαμβάνεται και στο μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014.

Το υπ. Οικονομικών υποστηρίζει ότι η τρόικα βλέπει δημοσιονομικό κενό εκεί που δεν υπάρχει και υποστηρίζει ότι οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν. «Η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό. Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση» σημειώνεται χαρακτηριστικά μέσω κύκλων.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: