28.12.14

Νύχτωσε στην Ινδονησία...


Σταμάτησαν οι έρευνες για την πτήση της AirAsia...
Οι έρευνες που άρχισαν σήμερα για να βρεθεί το αεροπλάνο της εταιρείας AirAsia, το οποίο εξαφανίσθηκε ανάμεσα στην Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη με 162 επιβαίνοντες, διακόπηκαν για τη νύχτα και...
θα επαναληφθούν αύριο, Δευτέρα, το πρωί, ανακοίνωσε το ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών.

"Διακόψαμε τις έρευνες επειδή άρχιζε να νυκτώνει. Επίσης οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές. Θα επαναλάβουμε τις έρευνες αύριο στις 07:00 (τοπική ώρα, 02:00 ώρα Ελλάδας) ή ακόμη και νωρίτερα αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχασε την επαφή με το Airbus A320-220 της μαλαισιανής εταιρείας χαμηλού κόστους AirAsia περίπου μία ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Τζουάντα στη Σουραμπάγια, στην ανατολική Ιάβα



Λίγο πριν από την εξαφάνιση του αεροσκάφους, οι πιλότοι ζήτησαν την άδεια από το κέντρο ελέγχου στη Τζακάρτα να αποκλίνουν από την πορεία πτήσης και να πετάξουν ψηλότερα, σε ύψος 38.000 ποδών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ανακοίνωσε η AirAsia.
"Η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο των ινδονησιακών αρχών εναέριας κυκλοφορίας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών Τζ.Α. Μπαράτα.

Υπήρξε αρχικά αντίθεση στις πληροφορίες σχετικά με την ακριβή ώρα που εξαφανίστηκε το αεροσκάφος από τα ραντάρ καθώς η AirAsia επεσήμανε πως έχασε την επικοινωνία στις 7:24 το πρωί της Κυριακής, ενώ οι αρχές της Ινδονησίας λένε πως αυτό συνέβη γύρω στις 6.17 το πρωί.



Οι επιχειρήσεις διάσωσης διεξάγονται από το κέντρο έρευνας και διάσωσης του νησιού Μπάνγκα, στη Θάλασσα της Ιάβας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Από τους 162 επιβαίνοντες, οι 156 είναι Ινδονήσιοι, 3 Κορεάτες, 1 Γάλλος, 1 Μαλαισιανός κι ένας από τη Σιγκαπούρη σύμφωνα με τη λίστα επιβατών που παρείχε η αεροπορική εταιρεία. Ανάμεσά τους, τα 17 είναι παιδιά κι ένα βρέφος, ενώ επτά είναι τα μέλη του πληρώματος. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένας Βρετανός ταξίδευε με το αεροσκάφος αυτό. "Πληροφορηθήκαμε από τις τοπικές αρχές ότι ένας Βρετανός επέβαινε στο αεροσκάφος. Η οικογένειά του έχει ενημερωθεί και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε προξενική συνδρομή. Οι σκέψεις μας είναι κοντά στις οικογένειες των επιβατών, ενώ περιμένουν περισσότερα νέα", δήλωσε εκπρόσωπος.

«Σας ευχαριστούμε για τις σκέψεις και τις προσευχές. Πρέπει να μείνουμε δυνατοί», δήλωσε ο CEO της AirAsia Chief, Tony Fernandes στο Twitter.

Αργότερα ανακοίνωσε πως ταξιδεύει μέχρι τη Σουραμπάγια καθώς οι περισσότεροι επιβάτες προέρχονται από αυτήν την πόλη. Ενώ η είδηση της εξαφάνισης του αεροπλάνου κάνει τον γύρο του κόσμου, η εταιρεία άλλαξε το χρώμα στο logo της από κόκκινο σε γκρι.

Η πτήση 8501 «ζήτησε αλλαγή πορείας εξαιτίας του κακού καιρού προτού χαθεί η επικοινωνία» τόνισε η εταιρεία. Μελετώντας μέσω των οργάνων εντοπισμού την πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος, αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης ήταν πάνω από τον ωκεανό. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επικρατούν στην περιοχή. «Σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες» τόνισε ο μετεωρολόγος του CNN, προσθέτοντας ωστόσο «οι θύελλες δεν καταρρίπτουν αεροπλάνα απαραιτήτως!».

Η πολεμική αεροπορία της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι έστειλε δύο αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν έρευνες σε μια περιοχή στην ανατολική Ιάβα, νοτιοανατολικά της Πανγκαλάν Μπουν, στην επαρχία Καλιμαντάν. «Ο καιρός είναι συννεφιασμένος και η περιοχή περιβάλλεται από θάλασσα. Κατευθυνόμαστε στην περιοχή και συνεπώς δεν κάνουμε υποθέσεις για το τι συνέβη στο αεροπλάνο», δήλωσε ο Χάντι Καχιάντο, εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας.



Την εκμετάλλευση του αεροπλάνου είχε η AirAsia Indonesia, θυγατρική της AirAsia που εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των εταιριών χαμηλού κόστους στη νοτιοανατολική Ασία.

"Το αεροπλάνο ήταν σε καλή κατάσταση, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν πολύ καλές", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της πολιτικής αεροπορίας της Ινδονησίας Τζόκο Μουρτζατμότζο σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Τζακάρτα.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στην περιοχή μεταξύ του νησιού Μπελιτούνγκ και της Καλιμαντάν, στη δυτική ακτή του νησιού Μπόρνεο, στο μέσο της πορείας πτήσης.

Η Σιγκαπούρη προσφέρθηκε να μετάσχει στις έρευνες με δυνάμεις της πολεμικής της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού της.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί την κατάσταση.



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την εξαφάνιση της πτήσης QZ8501 της Airasia και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερικ Σουλτς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται με την οικογένειά του στη Χαβάη για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Το 2014 θα μείνει μια μαύρη χρονιά στην ιστορία της αεροπορίας της Μαλαισίας με την απώλεια δύο αεροσκαφών των εθνικών αερογραμμών Malaysia Airlines.



Στις 8 Μαρτίου, η πτήση MH370 εξαφανίστηκε λίγο μετά την απογείωσή της από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες. Η εξαφάνισή της παραμένει ανεξήγητη μέχρι σήμερα. Το αεροπλάνο φέρεται να συνετρίβη στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, όταν πλέον τα καύσιμά του είχαν εξαντληθεί.

Στις 17 Ιουλίου, ένα άλλο Μπόινγκ της Malaysia Airlines που πραγματοποιούσε την πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ, εξερράγη εν πτήσει, κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 άτομα, ανάμεσα τους 193 Ολλανδοί.

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αεροπορικές μεταφορές για τις συνδέσεις ανάμεσα στα 17.000 νησιά της, παρουσιάζει --σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της-- μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ασία στον τομέα της ασφάλειας της αεροπορίας.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: