4.12.14

Σαχινίδης: Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλα μνημόνια...

97D4B67A928BDEBA4D371C7D77752B06 

«Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλα μνημόνια», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, στη βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2015.
Ο...
Σαχινίδης τόνισε ότι τα μνημόνια «δεν διώχνονται με μεθόδους ΣΥΡΙΖΑ αλλά μεθοδικά, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και μέσα από συνεννόηση».

«Ούτε τα προγράμματα θα τελειώσουν με λόγια ούτε θα βγούμε από την κρίση με διαγγέλματα και ατάκες. Χρειάζεται συνεννόηση. Έχουμε ακόμα την ευκαιρία να διορθώσουμε τα πράγματα. Είμαστε πολλοί. Πρέπει να θυσιάσουμε το προσωπικό συμφέρον όχι γιατί το ζητά η τρόικα αλλά γιατί το έχει ανάγκη η χώρα. Θα ψηφίσω τον νέο προϋπολογισμό για να δώσω τη δυνατότητα να εργαστούμε για αυτή τη νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε», κατέληξε ο Σαχινίδης.


Διαβάστε, επίσης, την δηλωση Σαχινίδη, για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να έχει οφέλη για όλους 

Η Ελληνική οικονομία μετά από έξι χρόνια ύφεσης που οδήγησε σε σωρευτική απώλεια εισοδήματος κατά 25%, το 2014 θα περάσει σε  θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Οι μεγάλες προκλήσεις της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα είναι:
1) Να διασφαλίσει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα από τον μετασχηματισμό του παραγωγικού της προτύπου ώστε αυτό να είναι ανταγωνιστικό και εξωστρεφές.
2) Να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας το 1 εκατομμύριο που έμειναν άνεργοι την περίοδο της κρίσης.
3) Να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες, καθώς η διατήρηση ή η περαιτέρω διεύρυνσή τους υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
4) Να αποκαταστήσει την ισορροπία του τραπεζικού συστήματος ώστε να χρηματοδοτεί υγιή επενδυτικά σχέδια.
Για να πετύχει αυτούς τους στόχους η χώρα, πρέπει να διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο για να προσελκύσει επενδύσεις που διευκολύνουν το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου.
Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει περιορισμένες δυνατότητες για χρηματοδότηση επενδύσεων. Άρα, χρειαζόμαστε ιδιωτικές και Κοινοτικές επενδύσεις.
Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις παραπάνω προκλήσεις η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τους εξής κινδύνους:
1) Να στερηθεί των αναγκαίων κεφαλαίων που θα διευκολύνουν την αναπτυξιακή προσπάθεια.
Υποστηρίζεται, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει μια ανάπτυξη χωρίς πιστωτική επέκταση. Πρόκειται για μια προβληματική προσέγγιση σε ότι αφορά τις ανάγκες της χώρας, αφού δεν διαθέτει επαρκή εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης για να υποκαταστήσουν τον τραπεζικό δανεισμό.
2) Η Ελλάδα έχει αποπληθωρισμό. Η μείωση τιμών μπορεί να βοηθά στην αποκατάσταση της χαμένης ανταγωνιστικότητας και στα νοικοκυριά που είδαν το ονομαστικό τους εισόδημα να μειώνεται αλλά δυσκολεύει την αντιμετώπιση του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, την αποκατάσταση της εσωτερικής ζήτησης και την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.
Η αλλαγή στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη κοντά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο του 2%, ώστε η Ελλάδα να έχει θετικό πληθωρισμό -κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο – και επομένως οφέλη από την μείωση του χρέους αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
3) Μία νέα ύφεση στην Ευρώπη θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης και παρατεταμένης ύφεσης, τα παραδοσιακά εργαλεία αλλά και μίγματα πολιτικής που εφαρμόζονται σε ομαλές περιόδους κρίνονται αναποτελεσματικά. Έτσι, απαιτείται πολλαπλάσια προσπάθεια προκειμένου να ανακοπεί η ύφεση. Η αργοπορημένη και αμφίσημη αντίδραση όσων διαχειρίζονται και συναποφασίζουν την νομισματική και δημοσιονομική πολιτική στη βάση επιχειρημάτων αποφυγής του «ηθικού κινδύνου» εμποδίζει οποιασδήποτε προσπάθεια αλλαγής των αναπτυξιακών προοπτικών στις χώρες της ευρωζώνης και ειδικότερα αυτών του Νότου.
4) Να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς σταθερή αύξηση της απασχόλησης (jobless growth) όπως και να αποτύχει η ανάπτυξη να οδηγήσει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων μετά από μια τόσο μεγάλη κρίση.
Είναι, λοιπόν, καθοριστικό η κυβέρνηση να προτάξει την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών ανάπτυξης, ώστε να προκύπτουν από αυτή βιώσιμα οφέλη σε όρους απασχόλησης και εισοδήματος για το σύνολο των πολιτών και να διαχέονται αυτά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και όχι μόνο στα εισοδηματικά ανώτερα.
Φίλιππος Σαχινίδης
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λάρισας



 πηγη smartpost.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: