8.12.14

Μιχαηλίδης:Ψεύδη όσα λέει για μένα ο Ζήγρας...

Μιχαηλίδης:Ψεύδη όσα λέει για μένα ο Ζήγρας Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνου Μιχαηλίδη και των...
συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση της διακίνησης παράνομων αμοιβών από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, βρίσκεται πλέον στις απολογίες των κατηγορουμένων, με πρώτη αυτήν του Κύπριου πρώην υπουργού που είναι και ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Πλην του Ντίνου Μιχαηλίδη, κατηγορούμενοι για τη διακίνηση, για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου, πολλών εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενων από παράνομες αμοιβές για την αγορά των ρωσικών συστημάτων από το ελληνικό Δημόσιο, είναι ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, γιος του πρώην υπουργού, ο καταζητούμενος επιχειρηματίας Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, ο πρώην νομικός σύμβουλος του ελληνικού κράτους, Αναστάσιος Σοφός και η σύζυγος του Μαρία Σοφού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, η οποία αποτελεί σκέλος της μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για τις λεγόμενες «μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα», οι τέσσερις κατηγορούμενοι διευκόλυναν τη διακίνηση μεγάλου χρηματικού ποσού εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενων από τον καταζητούμενο συγκατηγορούμενό τους Αλ Ζαγιάντ, τα οποία, μέσω τριών υπεράκτιων εταιρειών και λογαριασμών, είχαν τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η δικογραφία περιλαμβάνει τις καταθέσεις του εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα, ο οποίος ισχυρίζεται πως ο πρώην Κύπριος πολιτικός εξυπηρέτησε τον Έλληνα πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, μεταφέροντάς του χρήματα σε βαλίτσες.

Απολογούμενος ο Κύπριος πολιτικός αρνήθηκε όσα του αποδίδονται στο κατηγορητήριο και υποστήριξε ότι ουδέποτε είχε ιδιαίτερη σχέση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ούτε είχε συζητήσει ποτέ μαζί του για εξοπλιστικά προγράμματα, πόσο μάλλον να του δώσει επιταγές ή χρήματα. Επίσης, υποστήριξε ότι γνώρισε τον καταδικασμένο πρώην υπουργό Άμυνας το 1985 και έκτοτε είχαν συνομιλίες για υπηρεσιακά θέματα. «Τίποτα περισσότερο, δεν είχαμε φιλία. Ήρθε και με δική μου πρόσκληση στην Κύπρο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε παρουσιαστεί ότι ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την Κύπρο. Δεν είχα ιδιαίτερη σχέση μαζί του, ουδέποτε είχα συζητήσει μαζί του για τα εξοπλιστικά προγράμματα, να του δώσω επιταγές ή χρήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, το 2001, ο Άκης Τσοχατζόπουλος του ζήτησε να συναντηθεί με τον εξάδελφό του, Νίκο Ζήγρα. «Ήθελε να τον βοηθήσω σε κάποια προσωπικά του προβλήματα. Όντως, συναντηθήκαμε στο Four Seasons. Μου ανέφερε διάφορες έγνοιες του που είχε σχετικά με τις εργασίες του στην Κύπρο. Μου ζήτησε να βοηθήσω στην πρόσληψη της κόρης του στη Τράπεζα Κύπρου Θεσσαλονίκης. Μου ζήτησε πληροφορίες για ίδρυση, φορολόγηση και διαχείριση υπεράκτιων εταιριών. Του απάντησα ότι δεν είχα ακριβώς πληροφορίες και ότι με τα θέματα αυτά ασχολείται ο γιος μου, Μιχάλης, και του είπα ότι θα μπορούσα να τον φέρω σε επαφή μαζί του... Όσα λέει για εμένα ο κ. Ζήγρας είναι απολύτως ψευδή. Του έκανα μήνυση και αγωγή, αμέσως. Ποτέ δεν είχα πάρει και δεν έδωσα επιταγές στον Ζήγρα από μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα. Ποτέ δεν είχα ανάμιξη, 12 χρόνια ως υπουργός, σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων» σημείωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης υποστήριξε πως ο καταδικασμένος για παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά, Νίκος Ζήγρας, ψεύδεται, ενδεχομένως, για να καλύψει είτε τον Ζαγιάντ είτε τον εκλιπόντα Βλάση Καμπούρογλου. Επίσης, ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε επαγγελματικές σχέσεις με τον Ζαγιάντ και ότι τον γνώριζε από το 1980. Κληθείς να σχολιάσει επιστολή του Ζαγιάντ προς το δικαστήριο, στην οποία ο καταζητούμενος υποστηρίζει πως ο Κύπριος πρώην υπουργός τού είχε δώσει τα στοιχεία των τριών εταιριών που εμπλέκονται στην υπόθεση και όχι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε: «Δεν γνωρίζω γιατί τα λέει αυτά. Και εγώ εξεπλάγην. Ήθελε, ενδεχομένως, να παρουσιαστεί ότι δεν έχει σχέση με τα εξοπλιστικά και τον Τσοχατζόπουλο».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: