7.12.14

Σοκάρει η δολοφονία του Μ.Κουμανταρέα...

 
ΒΙΝΤΕΟ...
Την άκρη του νήματος αναζητούν οι αστυνομικοί προκειμένου να εντοπίσουν τον δράστη της δολοφονίας του μεγάλου συγγραφέα, Μένη Κουμανταρέα, η οποία σόκαρε το πανελλήνιο.
Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στρέφονται προς τρεις ...

κατευθύνσεις. Αρχικά στο κινητό τηλέφωνο του συγγραφέα και τις κλήσεις που είχε το βράδυ της δολοφονίας. Όπως έγινε γνωστό φίλος του Μένη Κουμανταρέα κατάθεσε ότι ήταν μαζί του το βράδυ της Παρασκευής όταν του είπε ότι θα πρέπει να πάει στο σπίτι του για πέντε λεπτά για μία δουλειά.
Αυτό το στοιχείο μαζί με το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης της πόρτας του διαμερίσματος και το σπίτι είχε ψαχτεί επιλεκτικά οδηγούν την αστυνομία στην υπόθεση ότι ο δολοφόνος γνώριζε τον συγγραφέα και πιθανότατα να είχε ραντεβού μαζί του εκείνο το βράδυ.
Παράλληλα τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν τυχόν δαχτυλικά αποτυπώματα ή ίχνη DNA, τα οποία μπορεί να ρίξουν φως στην υπόθεση, ενώ εξετάζεται και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας κοντά στο διαμέρισμα του συγγραφέα.
Επιπλέον στοιχεία θα δοθούν και από την νεκροτομή, καθώς δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη εάν ο συγγραφέας πέθανε από ασφυξία από ένα μαξιλάρι που βρέθηκε δίπλα στη σορό του ή από κάποιο χτύπημα στο κεφάλι ή υπέκυψε από την καρδιά του εξαιτίας της επίθεσης που δεχόταν. 


  Συγκίνηση και θλίψη
 
Άνθρωποι από το χώρο των γραμμάτων και στενοί του φίλοι, μίλησαν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για την προσωπικότητα και το έργο του εκλιπόντος συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα:
Ο στενός του φίλος και συγγραφέας Αλέξης Πανσέληνος δήλωσε: «Είμαι πραγματικά συντετριμμένος. Ο Μένης ήταν προσωπικός μου φίλος επί δεκαετίες. Αυτό που συνέβη είναι κάτι τρομακτικό. Ο Μένης αφήνει πίσω του μια σπουδαία λογοτεχνική παρακαταθήκη. Θα διαβάζεται για χρόνια. Ήταν ένας άνθρωπος εκπληκτικός, ο οποίος "ανήκε στη ζωή". Ξεπέρασε το χαμό της γυναίκας του αλλά και μια σοβαρή ασθένεια που πέρασε ο ίδιος. Έγραφε μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν 83 ετών και συνέχιζε να δουλεύει… Ανήκε στη ζωή. Από μια άποψη δεν θα μπορούσε να τον φανταστεί κανείς να πεθαίνει σε ένα νοσοκομείο, αλλά και αυτό που έγινε είναι τρομακτικό. Είναι τραγικό να χάνονται άνθρωποι σαν τον Κουμανταρέα, καλλιτέχνες, ζωγράφοι, ποιητές, λογοτέχνες στα χέρια κακοποιών».

Ο συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης, φανερά συγκινημένος, έκανε λόγο για έναν σπουδαίο συγγραφέα. «Ήταν ένας εξαιρετικός φίλος. Ο θάνατός του αφήνει μια πολύ πικρή γεύση. Δεν του άξιζε τέτοιο τέλος, σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει τέτοιο τέλος».

Η γνωστή ποιήτρια Κική Δημουλά είπε: «Με συνέτριψε ο θάνατός του και ο τρόπος του θανάτου του. Τίποτε άλλο δεν μπορώ να πω».

Η κριτικός λογοτεχνίας Ελισσάβετ Κοτζιά ανέφερε: «Συνέλαβε πάνω απ' όλα τον αργόσυρτο ρυθμό, τη βαθιά πλήξη, τον αστικό μαρασμό, την κίνηση προς το νεοελληνικό λυκόφως. Ένας από τους πιο μεγάλους μεταπολεμικούς συγγραφείς, ο ευγενής Μένης Κουμανταρέας, αποτύπωσε αριστοτεχνικά στο πολύ πλούσιο έργο του, τις αινιγματικές δεκαετίες του 1960 και 1970».

Ποιος ήταν ο Μένης Κουμανταρέας

Ο Μένης Κουμανταρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Φοίτησε στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε κατά το καιρούς στον ιδιωτικό τομέα.

Το 1961 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το περιοδικό Ταχυδρόμος και την επόμενη χρονιά εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων Τα μηχανάκια. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας οδηγήθηκε τρεις φορές σε δίκη για το διήγημα του Το Αρμένισμα, ενώ το 1987 το μυθιστόρημα του Η φανέλα με το εννιά μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Παντελή Βούλγαρη.

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1967, για το «Αρμένισμα» και δυο φορές με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, η πρώτη το 1976, για τη «Βιοτεχνία υαλικών» και η δεύτερη το 2002 για το «Δύο φορές Έλληνας».

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής του Σταύρου Ξαρχάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: