15.12.14

Σίδνεϋ - Έφοδος της αστυνομίας στο καφέ...

Σίδνεϋ - Έφοδος της αστυνομίας στο καφέΗ αστυνομία εξαπέλυσε έφοδο στο καφέ Lindt Chocolate, στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία Μάρτιν Πλέις, όπου...
για περισσότερες από 15 ώρες ένοπλος κρατούσε ομήρους πελάτες και προσωπικό ο 49χρονος ένοπλος, τερματίζοντας με αυτό τον τρόπο την επίθεση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο όμηροι είναι νεκροί ενώ πέντε έχουν τραυματιστεί. Παραμένει άγνωστο αν ο δράστης είναι ανάμεσά τους.

Ο ένοπλος είναι πρόσφυγας ιρανικής καταγωγής και ονομάζεται Man Haron Monis. Ήταν ελεύθερος με εγγύηση καθώς αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρές κατηγορίες.

Ο διαβόητος 49χρονος άντρας που αυτοαποκαλείται Σεΐχ Χαρόν, ισχυρίζεται ότι ασκεί μαύρη μαγεία και είναι γνωστός για  δεκάδες παράνομες πράξεις, ανάμεσα στις οποίες και η αποστολή προσβλητικών γραμμάτων σε οικογένειες που είχαν «χάσει» Αυστραλούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν ενώ φέρεται να έχει δολοφονήσει την πρώην γυναίκα του.

Ο 49χρονος λέει ότι είναι «μουσουλμάνος κληρικός και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης». Το 2001, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, είχε δηλώσει ότι είχε διαφύγει στην Αυστραλία πέντε χρόνια πριν, κατόπιν σύγκρουσης με το ιρανικό καθεστώς, το οποίο είχε θέσει τη σύζυγο και τα παιδιά του σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Μπορώ να πω ότι είναι όμηροι» είχε δηλώσει επακριβώς τότε. 

Ο Monis, που ισχυρίζεται ότι είναι «θεραπευτής» έχει μακρά ιστορία στα αυστραλιανά κρατητήρια.

Τον Οκτώβριο καταδικάστηκε  για 40 παρενοχλήσεις και σεξουαλικές επιθέσεις ενώ η  34χρονη σύζυγός του Amirah Droudis, είχε επίσης κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε παρενοχλήσεις μέσω μηνυμάτων καθώς είχε παρενοχλήσει συγγενείς στην κηδεία ενός στρατιώτη.

Αγνωστος παραμένει επίσης ο ακριβής αριθμός των ομήρων. Σύμφωνα με την ιδιοκτησία του καφέ, περίπου 10 υπάλληλοι και 30 πελάτες βρίσκονταν εντός του καταστήματος όταν εισέβαλε ο δράστης. 

Το Κανάλι 10 εξήγησε πως μίλησε «απευθείας» με δύο από τα πρόσωπα που κρατούνται στο εσωτερικό του καφέ, το οποίο βρίσκεται στη Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

«Επιβεβαιώνουν δύο απαιτήσεις του δράστη», ανέφερε το δίκτυο στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θέλει να του φέρουν στο καφέ τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η δεύτερη απαίτησή του είναι να μιλήσει στον πρωθυπουργό»...
Πηγές: BBC, TheTelegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια: