8.12.14

Λεωφορεία χωρίς οδηγούς και στην Ελλάδα...

Λεωφορεία χωρίς οδηγούς και στην Ελλάδα (SOOC)
Οχήματα που κατευθύνονται μόνα τους, αυτοκίνητα που πετάνε... Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που μετακινούνται οι άνθρωποι. Και η...
Ελλάδα θα το διαπιστώσει αυτό από πρώτο χέρι, καθώς ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών ανοίγει το δρόμο για την πιλοτική κυκλοφορία λεωφορείων χωρίς οδηγό και στη χώρα μας.

Τα συγκεκριμένα οχήματα, που θα κυκλοφορήσουν δοκιμαστικά για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στους ελληνικούς δρόμους, διαθέτουν μηχανισμούς, εξαρτήματα και συσκευές προκειμένου να είναι δυνατή η κίνησή τους χωρίς τη φυσική παρουσία οδηγού, αλλά είναι εφοδιασμένα και με έξυπνα συστήματα χειρισμού (ITS).

Βέβαια, θα υπάρχει Κέντρο Ελέγχου, όπου ένας χειριστής θα βρίσκεται εκεί όσο το συγκεκριμένο όχημα χωρίς οδηγό θα κυκλοφορεί. Ακόμη, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, θα ληφθεί ειδική μέριμνα για την ασφάλεια όλων των χρηστών της οδού, όπως και για τη διασφάλιση αυξημένου επιπέδου οδικής ασφάλειας με τη διαμόρφωση ειδικού περιβάλλοντος κυκλοφορίας, το οποίο περιλαμβάνει την παρακολούθηση, τόσο του οχήματος, όσο και της οδού μέσω καμερών.

«Η κυκλοφορία των λεωφορείων χωρίς οδηγό βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και η χώρα μας επελέγη για την εφαρμογή του προγράμματος σε πραγματικές συνθήκες», είπε ο υφυπουργός Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας, πως «όπως προκύπτει από τις διατάξεις που εισάγονται αλλά και όταν ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες, θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία του».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, «το Λεωφορείο Αστικού Τύπου χωρίς οδηγό επιβάλλεται να διαθέτει κατάλληλους μηχανισμούς και αυτόματα συστήματα, τα οποία εξασφαλίζουν συμπεριφορά κίνησης, πέδησης και ακινητοποίησης, αντίστοιχη με όχημα, το οποίο χειρίζεται οδηγός»...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: