4.12.14

Επίθεση δημοσιογράφων κατά του Ισπανού πρωθυπουργού...

 
Καθιστική διαμαρτυρία έκαναν δεκάδες δημοσιογράφοι του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TVE έξω από το γραφείου του νέου διευθυντή ειδήσεων, Χοσέ Αντόνιο Γκουντίν, που μόλις...
έφθασε στο κανάλι από την δεξιά εφημερίδα «La Razón» με εντολή να αλλάξει την ομάδα των δημοσιογράφων που παρουσιάζουν καθημερινά τις ειδήσεις. Για τον συνδικαλιστικό φορέα των εργαζομένων, αυτό κρύβει « την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο στις ειδήσεις».
Απομακρύνοντας αρκετά μέλη της ήδη υπάρχουσας ομάδας, ο Γκουντίν «διαλύει την ραχοκοκαλιά των ειδήσεων» υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι, που έχουν την υποστήριξη και των δυο μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας, τα οποία με ανακοινώσεις τους χαρακτήρισαν την «αναδιοργάνωση» ως μια «σαφή προσπάθεια να αποκτήσει η κυβέρνηση μεγαλύτερο έλεγχο και να μπορεί να χειραγωγεί καλύτερα τις ειδήσεις», υποστηρίζοντας ότι ο Ραχόι «κρατάει όμηρο» τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Το δίκτυο RTVE, που έχει αρκετούς τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την χώρα και απασχολεί 6.000 εργαζόμενους, απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες, σημειώνοντας μόνο ότι οι δημοσιογράφοι που ανέλαβαν έχουν όλοι μακροχρόνιες σχέσεις με τον οργανισμό.   
Η διαμάχη έχει στην ουσία ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2012 όταν η κυβέρνηση Ραχόι άλλαξε τον νόμο που απαιτούσε ο διορισμός νέου προέδρου στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα να έχει την υποστήριξη των δυο τρίτων των βουλευτών. Τώρα απαιτείται απλή πλειοψηφία στην επαναληπτική ψηφοφορία, πράγμα που διευκόλυνε πολύ το κυβερνών Λαικό Κόμμα, το οποίο διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Ετσι τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε αυτό το «πλεονέκτημα» της για να διορίσει την νέα ηγεσία του RTVE, μετά από μια σειρά παραιτήσεων. 
Η άφιξη του Χοσέ Αντόνιο Σάντσεθ- που είχε χρηματίσει γενικός διευθυντής του RTVE από το 2002 έως το 2004, πριν μετακομίσει στο περιφερειακό κανάλι της πρωτεύουσας Telemadrid- επικρίθηκε έντονα από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι επέτρεψε τη χειραγώγηση του Telemadrid από το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, που ελέγχει την Μαδρίτη. Ο Σάντσεθ υποσχέθηκε να προωθήσει «τον πλουραλισμό και την αντικειμενικότητα» του καναλιού, που από το 2009 και μετά δεν έχει έσοδα πλέον από διαφημίσεις και βασίζεται αποκλειστικά στην κρατική χρηματοδότηση.
Οι δημοσιογράφοι, για να στηρίξουν τις καταγγελίες τους, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το κανάλι δεν έχει καλέσει για μια συνέντευξη τον επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγλέσιας του κόμματος που έρχεται πρώτο πλέον στις δημοσκοπήσεις. «Η χειραγώγηση και η λογοκρισία έχουν βυθίσει την αξιοπιστία του TVE» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των δημοσιογράφων, που έχει συγκεντρώσει 1.500 υπογραφές. Το βασικό κανάλι του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, το TVE1, ήταν πρώτο στη θεαματικότητα μέχρι το 2011 που ανέβηκε ο Ραχόι στην εξουσία, με ποσοστό 13,9%. Τα ποσοστά του όμως πέφτουν διαρκώς και τον Οκτώβριο βρέθηκε τρίτο με 9,9%

Δεν υπάρχουν σχόλια: