2.12.14

Ανοικτή η ημερομηνία επιστροφής της τρόικα...

 
Η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας παραμένει απολύτως ανοικτή, παρά τις πληροφορίες γύρω από την πιθανότητα επιστροφής την...
Τετάρτη. Σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντος Γιούνκερ «εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να κλείσουν όλα, δεν είναι δυνατόν να κατέβει η τρόικα και να ανοίξουν θέματα κάτω».
Η ίδια πηγή επέμεινε ιδιαίτερα στην έκφραση «approximation» (προσέγγιση) που χρησιμοποίησε εκπρόσωπος της Κομισιόν, εξηγώντας όμως ότι προσέγγιση δεν σημαίνει και ταύτιση απόψεων σε όλα τα σημεία. Η πηγή εξήγησε ότι δεν έχει αυτή τη στιγμή πληροφόρηση για το πότε θα μπορούσε να επιστρέψει η τρόικα, τόνισε πάντως ότι το πρώτο βήμα είναι «να ακούσουμε το μεσημέρι την επίσημη απάντηση στο email του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών».

Σε σχέση με το περιεχόμενο του email, κύκλοι κοντά στην παρακολούθηση του προγράμματος επεσήμαναν ότι «κάτι υπολείπεται» και δεν απέκλεισαν «να απαιτηθεί ένα ακόμα βήμα από την ελληνική πλευρά». Σε ερώτηση του Real.gr «αν το βήμα θα μπορούσε να γίνει επί ελληνικού εδάφους και να έχουμε τις επόμενες ώρες ανακοίνωση για καταρχήν συμφωνία», οι ίδιοι κύκλοι έδειξαν μεγάλη επιφύλαξη.

Το βασικότερο ερώτημα είναι αν τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά μπορούν να καλύψουν την απόσταση των 2,5 περίπου δισ. που την χωρίζουν από την τρόικα και αν με ό,τι προτείνεται τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να είναι βιώσιμα. Σε αυτά τα δύο θέματα η δουλειά που θα κάνει η τρόικα ως την ώρα της απάντησης είναι τεχνοκρατική - εξετάζει ουσιαστικά το πόσο ρεαλιστικά είναι τα νούμερα.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα, η συμφωνία εξαρτάται από το αν καλύπτουν ή όχι οι προτάσεις για τα συνδικαλιστικά, τις ομαδικές απολύσεις, τα κόκκινα δάνεια, τις 100 δόσεις και τους οφειλέτες του δημοσίου, το μισθολόγιο και την συρρίκνωση του δημοσίου.

Δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα αν πρόσφατη απόφαση ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου για την αναδρομική μείωση συντάξεων ενστόλων μπορεί να επηρεάσει το δημοσιονομικό μίγμα.

Σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup τη Δευτέρα θα συζητήσει για την ελληνική πρόοδο με συμφωνία ή χωρίς και στη δεύτερη περίπτωση θα αποφασίσει την παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του 2ου προγράμματος ώσπου να επιτευχθεί λύση με την τρόικα. Αυτό μάλιστα είναι το καλό σενάριο, γιατί αν αποφασίσει ότι στις 1/1/2015 όλα τελειώνουν, η Ελλάδα θα μείνει αγκαζέ με το ΔΝΤ και τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. 


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: