8.12.14

Χωρίς σχέδιο...


Η τελευταία διαρροή από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη αφορά το ενδεχόμενο νέας...
επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, ώστε να γίνει ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα, επικαλύπτοντας ή συμπίπτοντας με την κύρωση της συμφωνίας με την Τρόικα, εφόσον ολοκληρωθεί στη διάρκεια της εβδομάδας. Γιατί τόση βιασύνη;
Γιατί στην κυβέρνηση δεν έχουν ιδέα ποια και πόσα μέτρα θα απαιτήσουν οι πιστωτές να ψηφιστούν τώρα από τη Βουλή και τι θα αφήσουν να περιληφθεί στο πακέτο που θα προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα της προεδρικής εκλογής ή, εφόσον αυτή δεν επιτευχθεί, για την επόμενη βουλή. Ακόμη και η προγραμματισμένη συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον Β. Σόιμπλε την Τετάρτη δεν προβάλλεται ως βέβαιη ούτε διαφημίζεται, προφανώς γιατί υπάρχει ανησυχία μήπως τελικά δεν γίνει.
Λόγω της αβεβαιότητας για την τελευταία λέξη των δανειστών, η κυβέρνηση δεν μπορεί να χαρεί ούτε το «ναι» στο προϋπολογισμό από την ανεξάρτητη βουλευτή Κ. Μάρκου ούτε το «παρών» του Γρ. Ψαριανού, ούτε το «ανοιγματάκι» από τον Γ. Νταβρή που θέλησε να υπερψηφίσει ειδικά τα άρθρα για τα κονδύλια στα υπουργεία εξωτερικών και άμυνας, αλλά το παράθυρο που άφησαν να υπερψηφίσουν ΠτΔ στην ομιλία τους από το βήμα της Βουλής ανεξάρτητοι βουλευτές (Ανδρουλάκης, Γιοβανόπουλος, Μουτσινάς).
Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές επικοινωνίες του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει εξασφαλιστεί μια ισχυρή δήλωση στήριξης από το Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες. Ακόμη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, που μέχρι τώρα ήταν πολύ γενναιόδωρος στα λόγια προς την ελληνική κυβέρνηση, σιωπά. Το κρίσιμο είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ κάνει σαν να μην την αφορά το θέμα, παραπέμπει στην Τρόικα για τα περαιτέρω και αποφεύγει ακόμη και τις προειδοποιήσεις για όσα μας περιμένουν αν δεν συμμορφωθούμε προς τις υποδείξεις μεταρρυθμίσεων, όπως η ίδια της ορίζει.
Δεν είναι παράξενο αν δει κανείς πόσο έχει βαθύνει η γερμανική ηγεμονία στην ΕΕ και τις διαστάσεις που έχει πάρει ο εξευτελισμός κυβερνήσεων και χωρών από το Βερολίνο. Τώρα ζητούν από τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί να υποχρεώσει τη χώρα του σε αναθεώρηση ενός προϋπολογισμού τον οποίο ο ίδιος συνέταξε ως υπουργός Οικονομικών! Ανάλογα σκληρή στάση κρατά το Βερολίνο και έναντι της Ιταλίας δείχνοντας στην πράξη ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε για συμμαχίες ούτε για συμπάθειες, παρά μόνο για την επιβολή στην ευρωζώνη ενός οικονομικού δόγματος που έχει προκαλέσει ήδη φοβερές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις. 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: