8.12.14

Νέο μνημόνιο με σφραγίδα του Eurogroup...

...κόλαφος για την κυβέρνηση...


Προς υπογραφή νέου μνημονίου για τη χώρα στο Eurogroup, στο οποίο ουσιαστικά κρίνεται η επίσπευση της Προεδρικής Εκλογής και το...
μέλλον της συγκυβέρνησης, καθώς η διαπραγμάτευση για τα νέα σκληρά μέτρα θα πρέπει να κλείσει σήμερα. Συμπληρωματικό προϋπολογισμό και νέα επώδυνα μέτρα, αναμένεται να ζητήσουν από την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σκληρά μέτρα με δόσεις, αναμένεται να ζητήσει ο Γκίκας Χαρδούβελης. Τα περί τεχνικής παράτασης του μνημονίου επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η θέση του Eurogroup για τη διαχείριση της χώρας μας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος του έτους είναι σαφής και ξεκάθαρη: Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL), όπερ σημαίνει – με βάση το καταστατικό του ευρωπαϊκού Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM)– υπογραφή νέου Μνημονίου (Memorandum of Understanidng).

Το νέο «πακέτο» εκτιμάται ότι θα φθάσει περί τα 20 δισ. ευρώ, ενώ το εάν οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα νέα μέτρα που θα απαιτεί το εν λόγω Μνημόνιο θα είναι λιγότερο αυστηρά από εκείνα των προηγούμενων, είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε χθες και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Η βέβαιη διαφορά με τα προηγούμενα Μνημόνια είναι πως το νέο – με βάση πάντοτε το καταστατικό του ESM – θα υπογραφεί με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Το ΔΝΤ θα παραμείνει παρόν και στο νέο πρόγραμμα, όπως δήλωσε με απόλυτη σαφήνεια ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όμως ο ακριβής ρόλος που θα έχει εντάσσεται επίσης στα θέματα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον...
stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: