1.12.14

Forbes: Ποιος βρίσκεται στον τάφο του Μ. Αλέξανδρου;...

 
Το αίνιγμα του «ενοίκου» του τύμβου Καστά της Αμφίπολης εξακολουθεί να εξάπτει τη φαντασία και να ενισχύει το παγκόσμιο σασπένς, με τον διεθνή Τύπο να συνεχίζει να αφιερώνει δημοσιεύματα στη μεγάλη ανασκαφή.
Αυτή τη φορά...

άρθρο του Forbes τιτλοφορεί δημοσίευμά του με ένα ερώτημα: «Ποιος βρίσκεται στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου;».
«Ο τύμβος, τον οποίο πολλοί συνδέουν με τον Μέγα Αλέξανδρο αρχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά του σχεδόν μισό αιώνα από την ανακάλυψή του. Ευρήματα από τους ταφικούς θαλάμου στην Αμφίπολη, συμπεριλαμβανομένων ψηφιδωτών και αγαλμάτων αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού το Σάββατο», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Και συνεχίζει: «Ανάμεσα στις ανακαλύψεις που έγιναν στο 2.300 ετών μνημείο συγκαταλέγεται ένα ψηφιδωτό δάπεδο με την Αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, τον Άρχοντα του Κάτω Κόσμου. Μία παρόμοια απεικόνιση υπήρχε και στον τάφο του πατέρα του Αλέξανδρου, Φιλίππου Β' της Μακεδονίας».

Αλλα ευρήματα ήταν πολλά νομίσματα, κάποια εξ αυτών να φέρουν τη μορφή του Μεγαλέξανδρου, αν λένε οι αρχαιολόγοι ότι χρησιμοποιούντο ευρέως και μεταγενέστερα της εποχής του στρατηλάτη. Οι σφίγγες και οι τριών μέτρων καρυάτιδες φρουρούν το θάλαμο που βρέθηκε ο σκελετός του «ενοίκου», ο οποίος πλέον χρειάζεται να ταυτοποιηθεί.

Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος, επισημαίνει το άρθρο, είναι γνωστό ότι έχει ταφεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αφότου ο Πτολεμαίος άρπαξε τη σορό του στην πορεία του από τη Βαβυλώνα προς τη Μακεδονία το 323 πΧ.

Οι εικασίες δίνουν και παίρνουν στην Ελλάδα για το γεγονός ότι απουσία του Αλέξανδρου, στον τάφο έχουν ταφεί είτε η σύζυγός του Ρωξάνη, είτε η μητέρα του Ολυμπιάδα.

«Οι ντόπιοι γνωρίζουν την περιοχή ως τον Τάφο της Βασίλισσας. Μπορεί όμως να είναι θαμμένος και ένας πολύ σημαντικός στρατηγός. Υπομονή, και η έρευνά μας θα δώσει τις απαντήσεις», είπε η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη.

Ο τύμβος Καστά, ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα με ύψος 30 μέτρα και περικυκλωμένος από μαρμάρινο τείχος διαμέτρου 500 μέτρων, έχει συληθεί και κάποιοι από τους θησαυρούς του έχουν αφαιρεθεί από τυμβωρύχους και ρωμαίους εισβολείς.

Το δημοσίευμα, σημειώνει το «Έθνος», αναφέρεται και στην προσπάθεια Βρετανών στρατιωτών να κλέψουν τον γιγάντιο λέοντα που κάποτε στόλιζε την κορυφή του τύμβου, καθώς και τόνων μαρμάρων, ωστόσο δέχθηκαν επίθεση Βουλγάρων και των Αυστριακών, αφήνοντας πολλά από τα μάρμαρα διασκορπισμένα στην ύπαιθρο.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ξανά τον χώρο στη δεκαετία του 1960, ωστόσο η ανασκαφή ξεκίνησε εκ νέου το 2012 «καθώς κανείς δεν πίστευε ότι κάτι βρισκόταν εκεί», εξήγησε η κυρια Περιστέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: