17.12.14

Guardian: Ξεκινάει το 15μερο που μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα και την Ευρώπη...

  
«Με τις αγορές να κατρακυλούν, την Ευρώπη να παρακολουθεί και τους Έλληνες πιο πολωμένους από ποτέ, η Αθήνα ξεκινά τη διαδικασία ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» αναφέρει σε άρθρο του ο "Guardian".
Με τη σημερινή...

εκκίνηση της διαδικασίας να εκλεγεί Πρόεδρος, με εθιμοτυπική δύναμη αλλά καθόλου εκτελεστική επιρροή ξεκινά ένα δεκαπενθήμερο που μπορεί να αλλάξει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, γράφει η Βρετανική εφημερίδα.

«Στην Ελλάδα η πιθανή αποτυχία να εκλεγεί Πρόεδρος από τη βουλή οδηγεί σε εθνικές εκλογές» αναφέρει στην εφημερίδα ο καθηγητής του LSE και επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Kevin Featherstone. «Αυτή την στιγμή μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και αστάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις οικονομικές αγορές» συμπληρώνει ο καθηγητής.

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει ότι η ψηφοφορία ξεκινά το απόγευμα και υπάρχουν πολλοί βουλευτές που υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.


Εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και οι ριζοσπάστες αναδειχθούν νικητές, η Αθήνα θα μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές και η πολιτική σταθερότητα την οποία επικαλείται και επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς θα χαθεί, αναφέρει η εφημερίδα.

Μετά από πέντε χρόνια μεγάλων θυσιών και πρόοδο στα μακρο-οικονομικά δεδομένα θα επιστρέψουμε εκεί που όλα ξεκίνησαν, λέει στην εφημερίδα ο Δημήτρης Κερίδης, καθηγητής στο Πάντειο πανεπιστήμιο
Οι ισχυρές διαφωνίες και τα παζάρια θα συνεχιστούν και μέσα στα Χριστούγεννα, γράφει η εφημερίδα καθώς η κυβερνητική συμμαχία επιχειρεί να πείσει τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές. «Συμφωνίες με βουλευτές μπορεί να γίνουν στο παρασκήνιο καθώς πολλοί γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν το τέλος της πολιτικής τους καριέρας» λέει ο Featherstone. «Εάν δεν ψηφίσουν για τον Δήμα αντιμετωπίζουν την απώλεια των μισθών τους και όλα τα προνόμια που ακολουθούν τη δουλειά τους. Γνωρίζουν επίσης ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές», προσθέτει ο καθηγητής.

Τέλος ο Guardian αναφέρεται στο σκηνικό τρομολαγνείας που έχει στηθεί στην Ελλάδα για την εκλογή του Προέδρου και τις πιθανές επιπτώσεις εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. «όλο αυτό το σκηνικό του τρόμου, της καταστροφής και του χάους, μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα» από αυτά που αναμένει η συγκυβέρνηση λέει στην εφημερίδα ο Ηλίας Νικολακόπουλος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και προσθέτει ότι είναι πιο πιθανό να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: