4.12.14

Τα mail της οργής και η κοινωνική χειραφέτηση...

Το Μνημόνιο έχει διαλύσει οριζοντίως την κοινωνία. Και τα θύματά του, το ένα μετά το άλλο, διεκδικούν την ελπίδα να...
βγει η οικονομία από τη λιτότητα.


Στην εικονική πραγματικότητα των αλλεπάλληλων τηλεδιασκέψεων και e-mail μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, που δημιουργούν την εντύπωση ότι έχει παγώσει ο χρόνος, παρεμβαίνει η δυναμική της κοινωνικής πραγματικότητας. Οι τεκμηριωμένες καταγγελίες για τα νοσοκομεία που καταρρέουν υποστελεχωμένα από γιατρούς και νοσηλευτές. Τα άτομα με αναπηρία, που ολοένα και περισσότερο αντιμετωπίζονται ως κοινωνικά υπεράριθμοι: "Θέλουν να πεθάνουμε για να γλιτώσουν τα έξοδα περίθαλψής μας" είπε με αφοπλιστική τραγικότητα ένας ανάπηρος χθες μπροστά στο τείχος από ασπίδες των ΜΑΤ που "προστάτευαν" το υπουργείο Οικονομικών.

Από τα έγκατα των φυλακών, ένας νέος διεκδικεί το δικαίωμα στη ζωή και αντιμετωπίζεται με νοοτροπία καταστολής από την κυβέρνηση, παρ' ότι από το σύνολο του πολιτικού φάσματος έχουν εκφραστεί γνώμες για επιεική και ανθρώπινη μεταχείριση, για υπεροχή του συνταγματικού δικαιώματος στη μόρφωση απέναντι στη βεντέτα και την αδιέξοδη τιμωρητική αντίληψη.

Η κοινωνία δίνει το "παρών" με κινητοποιήσεις, με τα δικά της mail. Καθώς και με την ψήφο της. Ψήφος οργής, όπως φάνηκε με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος των δικηγόρων. Το 95% των δικηγόρων απέρριψε τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με τις οποίες εγκαθιδρύεται η προτεραιότητα των τραπεζών στη διεκδίκηση των απαιτήσεων, ακριβαίνει η απονομή της δικαιοσύνης, δυσχεραίνεται το έργο της υπεράσπισης και ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς σε εξευτελιστικές τιμές.

Η ψήφος των δικηγόρων, όμως, δεν εκφράζει μόνο την απόρριψή τους για τον συγκεκριμένο νόμο. Πρόκειται για έκφραση συσσωρευμένης αγανάκτησης για την οικονομική κρίση και τα μνημονιακά μέτρα, που έχουν μετατρέψει χιλιάδες νέους επιστήμονες σε προλετάριους ή μετανάστες. Πρόκειται για την οργή της μεσαίας τάξης, αυτούς τους επαγγελματίες που μόλις πριν από ένα χρόνο στις εκλογές για τις διοικήσεις των δικηγορικών συλλόγων είχαν επιλέξει να εκπροσωπηθούν συνδικαλιστικά από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Είχε διατυπωθεί μάλιστα η θεωρία του "κοινωνικού ΠΑΣΟΚ", με βάση το οποίο θα αντιστρεφόταν η διάλυση του πολιτικού ΠΑΣΟΚ. Έπεσαν έξω! Τώρα οι πολίτες κάνουν ακόμη πιο αποφασιστικό βήμα πολιτικής χειραφέτησης.

Η ψήφος των δικηγόρων συνιστά ακόμη πιο ισχυρό μήνυμα με πολιτική δυναμική, καθώς το δημοψήφισμα έγινε μεσούσης της "διαπραγμάτευσης" με την τρόικα και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι εν μέρει υπαγορευμένες από μνημονιακές δεσμεύσεις.

Το Μνημόνιο έχει διαλύσει οριζοντίως την κοινωνία. Και τα θύματά του, το ένα μετά το άλλο, διεκδικούν την ελπίδα να βγει η οικονομία από τη λιτότητα. Αυτή η λαϊκή αξίωση καταγράφηκε και με τα μεγάλα πανεργατικά συλλαλητήρια την προηγούμενη εβδομάδα. Κανείς εκβιασμός, καμιά εξαγορά συνειδήσεων δεν πρόκειται να αντιστρέψει τις εξελίξεις. Οι εκλογές είναι η αναγκαία και επιβεβλημένη λύση για να σταματήσει η πορεία κοινωνικής καταστροφής και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: