20.1.15

Το Ισλαμικό Κράτος ζητά 200 εκ. δολάρια ...


...για να μην εκτελέσει Ιάπωνες ομήρους (BINTEO)...
Να εκτελέσει δυο Ιάπωνες ομήρους που ισχυρίζεται ότι κρατά απειλεί με νέο βίντεο που έρχεται στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος. Για να μην προχωρήσει στις εκτελέσεις ζητά 200 εκ. δολάρια ως λύτρα από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Στο...
βίντεο που αναρτήθηκε σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους και του οποίου η αυθεντικότητα δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί αμέσως, η οργάνωση απειλεί να «σκοτώσει μέσα σε 72 ώρες τους δύο ομήρους» και «ζητά από την ιαπωνική κυβέρνηση να πληρώσει 200 εκατ. δολάρια για να σώσει τη ζωή τους».

Ο εικονιζόμενος στο βίντεο είναι μαυροντυμένος, μιλά αγγλικά με βρετανική προφορά, κρατά ένα μαχαίρι και επικρίνει την Ιαπωνία για τη στήριξη του συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που δημιούργησαν οι ΗΠΑ. Οι δυο φερόμενοι όμηροι φορούν πορτοκαλί στολές.


  

 Δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία η Ιαπωνία
«Η θέση της χώρας μας (να καταπολεμήσουμε ανυποχώρητα την τρομοκρατία) δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το βίντεο δεν φέρει ημερομηνία, αλλά σε μια επίσκεψή του στις 17 Ιανουαρίου στο Κάιρο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε υποσχέθηκε περίπου 200 εκατ. δολάρια σε μη στρατιωτική βοήθεια προς τις χώρες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Στο Τόκιο, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ελέγχει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Ο Γκότο είναι ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος με έδρα το Τόκιο. Έχει γράψει βιβλία για το AIDS και για τα παιδιά σε ζώνες πολέμου από το Αφγανιστάν μέχρι την Αφρική και ήταν ανταποκριτής ιαπωνικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων.

Ο Γκότο συνάντησε τον Γιουκάουα πέρυσι και τον Ιούνιο τον βοήθησε να ταξιδέψει στο Ιράκ, είχε δηλώσει τον Αύγουστο στο πρακτορείο Reuters.

Ο πατέρας του Γιακάουα, ο Σοΐτσι Γιακάουα, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας πως η είδηση τον έχει καταβάλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: