23.1.15

Νέος 3D εκτυπωτής δημιουργεί το γλυκό και το φαγητό μας...

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές έχουν μπει παντού στη ζωή μας. Σε λίγο θα παράγουν και γλυκά και...
φαγητά. 

Μια ισπανική start up ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωτή που θα τυπώνει φαγητό, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη, φρέσκα υλικά.

Ίσως σε λίγα χρόνια η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει ρουτίνα, χάρις σ’ αυτό τον εκτυπωτή, που ονομάζεται «Foodini». Χρησιμοποιεί ανοικτές κάψουλες, που επιτρέπουν σε χρήστες να βάλουν τα δικά τους φρέσκα υλικά στο σύστημα.

Είναι κάψουλες που μπορείς να τις επαναχρησιμοποιήσεις, καθώς πλένονται πολύ εύκολα και δεν κρατούν μυρωδιές ή υπολείμματα από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Όλη η διαδικασία ελέγχεται μέσω μιας οθόνης αφής, η οποία μπορεί να συνδεθεί με το ίντερνετ και ο χρήστης να την χειριστεί μέσα από υπολογιστή ή ταμπλέτα.

«Αυτή είναι η πρώτη εκδοχή τρισδιάστατου εκτυπωτή που παίρνει τροφές. Η συσκευή παίρνει τα υλικά και παράγει το τελικό αποτέλεσμα που θέλουμε. 

Εάν θέλουμε να πάμε πιο πέρα και να δημιουργήσουμε φαγητά όπως αυτά που έχουμε δει στις ταινίες «Το πέμπτο στοιχείο» και το «Σταρ Τρεκ», τότε λέμε στον υπολογιστή τι θέλουμε, χωρίς να χρειάζεται να βάλουμε μέσα πολλά υλικά, γιατί αυτό ίσως πάρει χρόνια για να το πετύχουμε. 

Σήμερα, έχουμε μια προσέγγιση που περιλαμβάνει περισσότερο στοιχειώδη υλικά, όπως αλεύρι και νερό. Κάποια στιγμή όμως θα πετύχουμε και τα πιο πολύπλοκα» τόνισε ο συνεφευρέτης του εκτυπωτή, Εμίλιο Σεπουλβέντα.

Η τροφή μπορεί να τυπωθεί σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Ο χρόνος της εκτύπωσης εξαρτάται από τα υλικά, τη συνταγή και την πολυπλοκότητα του σχήματος που θέλουμε. Τα παραδοσιακά φαγητά ή τα πιο περίπλοκα γλυκά είναι δύσκολο να γίνουν με αυτή την καινούργια τεχνολογία.

«Το πρόβλημα που έχει αυτή την τεχνολογική καινοτομία είναι ότι το προϊόν που θα βγει από τον εκτυπωτή, πρέπει να το ελέγχετε σε κάθε στάδιο. Και ευτυχώς για μας τους παρασκευαστές, όταν επιβλέπουμε την παρασκευή του φαγητού, ελέγχουμε και τη γεύση του. 

Πιστεύω ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε το ίδιο τελικό προϊόν, αν δεν το μαγειρέψουμε με τα χεράκια μας» τόνισε ο ζαχαροπλάστης, Εστράντα Κανάλ...
euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: