26.1.15

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας...

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου φαντάζει αυτή τη στιγμή ως η πιθανότερη ημερομηνία για την διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με...
τον νέο Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα να επιθυμεί την όσο το δυνατόν γρηγορότερα ολοκλήρωση της εκκρεμότητας που άφησε πίσω της η προηγούμενη Βουλή αλλά και την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Αφετηρία για την εκκίνηση των ανωτέρω διαδικασιών δεν είναι άλλη από την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου οπότε και θα τελεστεί η ορκωμοσία των νέων βουλευτών. Το πρωί κυκλοφόρησε η φήμη πως ενδέχεται να επισπευσθεί η ορκωμοσία της νέας Βουλής, ωστόσο ανώτατη κοινοβουλευτική πηγή εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς μέχρι και την παραμονή της 5ης Φεβρουαρίου θα εκκρεμεί η τυπική επικύρωση των αποτελεσμάτων σταυροδοσίας από το Πρωτοδικείο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Βουλή, το πρωί της Παρασκευής, 6ης Φεβρουαρίου θα προχωρήσει στην εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συγκροτηθεί και τυπικά σε σώμα με την εκλογή Αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πρωί της επομένης, δηλαδή το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία απαιτούνται τουλάχιστον 180 θετικές ψήφοι ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος. Αν αυτό δεν επιτευχθεί τότε μέσα σε πέντε ημέρες -για τη δεύτερη ψηφοφορία δεν απαιτείται παρέλευση πέντε ημερών- πρέπει να διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην οποία θα απαιτούνται τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι ενώ αν δεν επιτευχθεί ούτε τότε η απαιτούμενη ψηφοφορία διεξάγεται και τρίτη ψηφοφορία, πέντε ημέρες μετά από τη δεύτερη ψηφοφορία και Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία.

Όσον αφορά στις προγραμματικές δηλώσεις το Σύνταγμα ορίζει ότι η συζήτηση πρέπει να αρχίσει στη Βουλή μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Αν λοιπόν η ορκωμοσία τελεστεί αύριο τότε το δεκαπενθήμερο εκπνέει στις 9 Φεβρουαρίου.Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η διαδικασία θα αρχίσει πιθανότατα το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την ψήφο εμπιστοσύνης...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: