10.1.15

Άρθρο 99: ο Μπακατσέλος χάνει την προσωρινή προστασία...



Σε νέα, άτακτη οπισθοχώρηση, έναντι των 108 απλήρωτων εργαζομένων, υποχρεώνεται η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου», που υπακούει στις εντολές του υιού Μπακατσέλου, καθώς καλείται πλέον να επωμιστεί τις ευθύνες της άρνησής της να καταβάλει δεδουλευμένες αποδοχές 6 μηνών.

Αργά...
σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δεν έκανε δεκτή την αίτηση που είχε καταθέσει η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, εκδότρια των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και του περιοδικού Close Up, ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, ώστε να ανασταλούν οι ατομικές διώξεις σε βάρος της περιουσίας της.

Η πρόεδρος υπηρεσίας των ασφαλιστικών μέτρων απέρριψε – και μάλιστα στο σύνολο της – τη σχετική αίτηση της εταιρίας, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοικτό το δρόμο, ώστε άλλοι 22 εργαζόμενοι να εισπράξουν την προσεχή Δευτέρα το ποσό των 110.000 € από τραπεζικούς λογαριασμούς της ΕΒΕ ΑΕ, μέσω της εκτέλεσης νέας κατάσχεσης.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι, κυρίως διοικητικοί υπάλληλοι, έχουν επιτύχει την έκδοση δικαστικής απόφασης, μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων, για την προσωρινή επιδίκαση μισθών. Μάλιστα, σήμερα το πρωί άλλα 9 άτομα εισέπραξαν το ποσό των 48.000 € για δεδουλευμένους μισθούς μέσω κατάσχεσης.

Δεν πείστηκε για την εξυγίανση

Το αίτημα για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής κατατέθηκε ως συνέχεια της αίτησης της εταιρίας για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Η πρόεδρος υπηρεσίας δε φαίνεται να πείστηκε για την προοπτική εξυγίανσης της εταιρίας και, ως εκ τούτου, δε συναίνεσε στη λήψη προληπτικών μέτρων έναντι των πιστωτών της. Προσδιόρισε δε για τις 13 Φεβρουαρίου 2014 την επί της ουσίας συζήτηση της αίτησης της παραπαίουσας εταιρίας.

Η προσφυγή στις προστατευτικές διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα είχε προαναγγελθεί από τον Αλέξανδρο Κ. Μπακατσέλο, λίγες ώρες μετά την αιφνίδια παραίτησή του στις 10 Δεκεμβρίου 2014 δήθεν για λόγους υγείας. Την πρωτοβουλία ανέλαβε να εκπληρώσει ο υιός Μπακατσέλου, ονόματι Βασίλειος, ο οποίος έχει αναλάβει τη διοίκηση της εταιρίας από τις 19 Δεκεμβρίου 2014.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι της ΕΒΕ ΑΕ συνομολόγησαν τις συσσωρευμένες οφειλές προς τους εργαζόμενους. Υποστήριξαν επίσης ότι με το σχέδιο εξυγίανσης που έχουν εκπονήσει, μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα της εταιρίας, ώστε να διατηρηθούν 65 θέσεις εργασίας και να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της, ύψους 23, 75 εκατ. €, μετά την αναδιάρθρωσή τους.

Το στοίχημα των εκλογών

Πρότειναν δε να διανεμηθεί το 70% των ρευστών διαθεσίμων της εταιρίας, ύψους περίπου 110.000 €, στο σύνολο των εργαζομένων, αλλά και να εκχωρηθεί υπέρ του προσωπικού το 100% των μελλοντικών εισπράξεων από το πρακτορείο διανομής Άργος ΑΕ, ύψους 50.000 € ανά μήνα. Με άλλα λόγια, πρότειναν να δοθεί στους εργαζόμενους σχεδόν ένας 1 μισθός, την ώρα που τους οφείλονται αποδοχές 6 μηνών.

Απώτερη επιδίωξη είναι, όπως διευκρίνισε ο δικηγόρος Γιώργος Οικονόμου, να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι μισθωτοί που τελούν σε επίσχεση εργασίας και να κυκλοφορήσει και πάλι στα περίπτερα ο «Αγγελιοφόρος», ημερήσιος και κυριακάτικος, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ο ίδιος υποσχέθηκε πως με την εισροή πολιτικού χρήματος θα προκύψουν έσοδα για την εταιρία.

«Θα πτωχεύσουμε…»

Ο Παντελής Χαλβατζάκης, δικηγόρος, εξ απορρήτων σύμβουλος της οικογένειας Μπακατσέλου και μέλος της διοίκησης της εταιρίας, προειδοποίησε ότι εάν τυχόν δε γίνει αποδεκτή η χορήγηση προσωρινής διαταγής ή εάν εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι από τη λήψη προληπτικών μέτρων, τότε η ΕΒΕ ΑΕ θα οδηγηθεί σε πτώχευση σε 1 εβδομάδα. Σε λίγες ημέρες, όπως ανέφερε, θα ανασταλεί η λειτουργία του ενημερωτικού portal http://www.agelioforos.gr και θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στο κτίριο της οδού Δαναΐδων 4, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ζήτησαν να εξαιρεθούν

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πρόσθετη παρέμβαση άσκησαν ο ΕΔΟΕΑΠ, τα συνδικαλιστικά σωματεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ, αλλά και 91 εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων περίμεναν με αγωνία έξω από το γραφείο της προέδρου υπηρεσίας, για να μάθουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων και των εργαζομένων ζήτησαν να εξαιρεθούν όλοι οι μισθωτοί από την έκδοση προσωρινής διαταγής. Όπως εξήγησαν, οι απαιτήσεις που έχουν για μισθούς 6 μηνών, όπως επίσης για διαφορές αποδοχές και επιδόματα, δεν μπορούν, σύμφωνα με το πτωχευτικό δίκαιο, να υπαχθούν στην απαγόρευση για προληπτικά μέτρα σε βάρος περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, όπως ανέφεραν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι Στρατής και Ανδρέας Μαυραγάνης, έχουν σημαντικές υποχρεώσεις, οικονομικές και οικογενειακές, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα σε καθημερινή βάση.

Μόνο με αύξηση κεφαλαίου

Παράλληλα, οι δύο δικηγόροι εξήγησαν πως η ΕΒΕ ΑΕ μπορεί να καταστεί βιώσιμη, εφόσον γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με πρωτοβουλία των 3 μετόχων, δηλαδή των Αλ. Μπακατσέλου, Στ. Ψυχάρη και Γ. Μπόμπολα, και έτσι ενισχυθούν τα ίδια κεφάλαια και η εν γένει ρευστότητα της εταιρίας.

Στις τάξεις των εργαζομένων κυριαρχεί πλέον η εκτίμηση πως, εάν οι μέτοχοι της εταιρίας δε φιλοτιμηθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους, τότε είναι θέμα χρόνου η προσφυγή στη διαδικασία της διάλυσης ή της πτώχευσης της εταιρίας – και μάλιστα με υπόγειες μεθοδεύσεις και καταδολιευτικές ενέργειες...
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: