29.1.15

Παπανδρέου στο BBC: Έχω τη συνείδησή μου καθαρή...


Καθαρή συνείδηση για τα όσα έχει κάνει για τη χώρα δήλωσε ότι έχει ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο BBC.
«Δεν έχω πρόβλημα με...

όσα έχω υπογράψει. Είμαι  πολύ υπερήφανος που μπόρεσα να σώσω την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Μπορεί να μην ήμουν χαρούμενος με τις πολιτικές που μας επιβλήθηκαν και ήλπιζα να είναι διαφορετικές αλλά η συνείδησή μου είμαι πολύ καθαρή για όσα έχω κάνει για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του «Κινημάτος Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως ελπίζει μετά από πέντε χρόνια λιτότητας οι Ευρωπαίοι εταίροι να καταλάβουν πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών που εφαρμόζονται και ότι αυτές οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν.

«Θα έχουμε όλο και περισσότερα αντιευρωπαϊκά κόμματα, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι πραγματικά αντιευρωπαϊκά, είναι κόμματα κατά της Ευρώπης του σήμερα», σχολίασε σε άλλο σημείο.

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να συνεργαστούν καθώς υπό συντηρητική ηγεσία η Ευρώπη έχει γίνει εργαλείο επιβολής των χειρότερων εκφάνσεων του παγκόσμιου καπιταλισμού. «Είτε η Ευρώπη θα γίνει πιο σοσιαλδημοκρατικό εγχείρημα, με συνεργασία για μια εναλλακτική Ευρώπη ή τη βλέπω να διαλύεται», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ.

Όσον αφορά στην προηγούμενη πενταετία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως οι Ευρωπαίοι έδωσαν έμφαση στα συμπτώματα της κρίσης, αλλά ότι το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν ο τρόπος λειτουργίας του κράτους, το πολιτικό σύστημα και ο εναγκαλισμός του με τα συμφέροντα, η έλλειψη διαφάνειας, το άδικο και αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και οι θύλακες διαφθοράς. Σημείωσε ότι αντί βαθέων μεταρρυθμίσεων που ο κόσμος θα χαιρέτιζε, επελέγησαν πέντε χρόνια λιτότητας.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα χρόνια υπήρχε μια ξεκάθαρη αίσθηση ότι χρειαζόταν μια αίσθηση τιμωρίας της Ελλάδας και αυτό ήταν λάθος. Αρχικά, όπως είπε, το 2009 υπήρχε στήριξη, όταν όμως οι αγορές άρχισαν να χτυπούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την ευρωζώνη, τότε ήρθε το δόγμα της λιτότητας ως λύση. Αυτό υπονόμευσε και την αίσθηση της κοινότητας στην Ε.Ε. με την εμφάνιση λανθασμένων στερεοτύπων, συμπλήρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: