11.1.15

Η αγωνία της εκλογής…

και η λαχτάρα της ανατροπής…

Η αγωνιώδης προσπάθεια των κομμάτων, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, να εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους υποψηφίους αποτυπώνει την προχειρότητα και...
τη σύγχυση που επικρατεί στις ηγεσίες τους και ταυτόχρονα την εμμονή τους να βρίσκονται στην επόμενη Βουλή.

Παρατηρείται έντονη κινητικότητα, ακόμη κι όταν αυτή «συνοδεύεται» από «ανήθικες» ή «αντιαισθητικές» συμπεριφορές, μια πραγματική μάχη για το ποιος θα προσελκύσει τους καλύτερους υποψηφίους ή θα τους υφαρπάξει την τελευταία στιγμή από τα αντίπαλα κόμματα. Ο μικρός προεκλογικός χρόνος δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της αυστηρής επιλογής, ωθεί όμως σε βεβιασμένες ενέργειες χωρίς τα καλύτερα ποθούμενα αποτελέσματα. Είναι η απόδειξη ότι το παλαιό πολιτικό σύστημα τρώει τις σάρκες του για να αποκτήσει την ψευδαίσθηση ότι τελικά θα επιβιώσει.

Δεν λείπουν τα φαινόμενα νεποτισμού, καθώς σ’ όλη τη χώρα γόνοι πολιτικών οικογενειών θέλουν να συνεχίσουν την παράδοση των γονιών τους ή στενών συγγενών. Είναι μια απέλπιδα προσπάθεια, κυρίως από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά είναι καταδικασμένη διότι η πολιτική ιδεολογία παραμένει άκαμπτη και πιστή στις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Στο άλλο μέτωπο επικρατεί ο ενθουσιασμός και η προθυμία πολλών να μπουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα της ανατροπής, της αυτοδυναμίας και της κοινωνικής αλλαγής. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει το κλίμα αυτό διότι όλοι εμπνέονται από την αισιοδοξία και τη λαχτάρα να εκλεγεί επιτέλους αριστερή κυβέρνηση στη χώρα ώστε να προστατεύσει τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα, να απαλλαγούμε από την τρόικα και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Ετσι δικαιολογείται ο ενθουσιασμός και η ελπίδα: να ξημερώσει μια καινούργια εποχή για την Ελλάδα μ’ ένα νέο πολιτικό σύστημα, ενάντια στην τρομολαγνεία στην οποία έχουν επιδοθεί οι εκπρόσωποι του κατεστημένου αλλά και οι ξένοι υποστηρικτές του.

Οπωσδήποτε τα ψηφοδέλτια θα συνταχθούν με λάθη, αυτό όμως δεν έχει και τόση σημασία όση έχει η ελπίδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταφέρει την ανατροπή με αυτοδυναμία, εφικτή κατά πολλούς. Αλλά αυτό θα το δείξει η κάλπη. Τα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ που είναι συνεπές στις αρχές του και έτοιμο από καιρό, αντανακλούν κυρίως την αγωνία των πολλών υποψηφίων να καταφέρουν να εκλεγούν και όχι να σώσουν τη χώρα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: