16.1.15

Δραγασάκης: Θα υπάρξει πρόβλημα...

undefined...αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο...


'Αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα" υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε...
συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο Europolitics. Σημείωσε ότι ως τότε «μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές».



Ερωτηθείς για το χρέος ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε πως θα πρέπει να εξετασθεί η βιωσιμότητα του. «Αρχικά, πρέπει να δούμε αν το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Στην αρνητική περίπτωση, πρέπει να βρούμε μια λύση. Δεν μπορούμε να ζούμε με το βάρος ενός χρέους που δεν είναι βιώσιμο» τόνισε και προσέθεσε: «Αν καταλήξουμε ότι το βάρος του χρέους της χώρας δεν είναι βιώσιμο, θα μπούμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις δικές μας σαφείς ιδέες και προτάσεις. Ο όγκος του χρέους πρέπει να μειωθεί. Το τελικό ποσό είναι προς συζήτηση».

Για την αποπληρωμή του χρέους τόνισε ότι είναι αναγκαίο να συνδεθεί με ένα ποσοστό ανάπτυξης. «Η σύνδεση με το πρωτογενές πλεόνασμα, το ποσοστό του οποίου προβλέπεται να αγγίξει το 4,5% ως το 2020, πριν ξεπεράσει αργότερα το 7% δεν είναι ρεαλιστική. Με παρόμοιο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει πραγματικά τρόπος να γίνει κάτι άλλο» τόνισε και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ένα ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα διοχετεύεται στις δημόσιες επενδύσεις και όχι στους πιστωτές.

Αναφέρθηκε και στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος ώστε «όλα τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να μειώσουν το χρέους τους». Σημείωσε ότι «αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους για την αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, θα αναζητήσουμε μια λύση για το χρέος αποκλειστικά ελληνική».

Σχετικά με την σκέψη για παύση της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι η ιδέα συζητείται. «Αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα. Ως τότε, μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Ή μπορούμε να ζητήσουμε από το ΔΝΤ να αναβάλει για λίγους μήνες τις αποπληρωμές. Όποιο και αν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί, θα ληφθεί από το ΔΝΤ τον Απρίλιο από έναν ειδικό λογαριασμό ειδικά για αυτό τον σκοπό» τόνισε.

«Οι πληρωμές του Ιουλίου και του Αυγούστου θα γίνουν με τις τελευταίες δόσεις του προγράμματος διάσωσης. Μας δανείζουν για να τους αποπληρώνουμε. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, δεν θα είμαστε σε θέση να τους πληρώσουμε. Στη συνέχεια, θα έχουμε πιθανότατα κρίση στην Ευρώπη. Εμείς κρίση στην Ευρώπη δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε. Άρα είναι κοινό συμφέρον μέχρι τότε να βρεθεί λύση» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν μπορούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αρνηθούν τις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι όλα τα κράτη – μέλη είναι δυνατόν να συρθούν σε μια δύσκολη κατάσταση από τους εταίρους τους αλλά σημείωσε ότι και μια μικρής χώρα μπορεί να προκαλέσει πολλές ζημιές.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: