5.1.15

Ερχονται νέα λουκέτα αμέσως μετά τις γιορτές...


«Ερχεται ντόμινο λουκέτων» στην αγορά της Θεσσαλονίκης από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Τη δήλωση αυτή δεν κάνουν εμποροϋπάλληλοι και συνδικαλιστές, όπως αρέσκονται να υποστηρίζουν συνήθως οι διάφοροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και υπουργοί της συγκυβέρνησης, αλλά ο ίδιος ο...
πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων της πόλης τις γιορτές των Χριστουγέννων ήταν μειωμένος κατά τουλάχιστον 20-30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

«Μετά τις γιορτές θα εμφανιστεί έντονα το φαινόμενο πολλοί να βάλουν λουκέτο. Για τους περισσότερους μικρομεσαίους έμπορους η εορταστική περίοδος είναι η τελευταία ελπίδα για να μπουν χρήματα στα ταμεία ή, σε αρκετές περιπτώσεις, το τελευταίο “ξεπούλημα”», υποστηρίζει ο κ.Φιλιππίδης ξεκαθαρίζοντας ότι «το θέμα των Κυριακών δεν είναι προς αναθεώρηση, αλλά προς κατάργηση».

Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης «για μια ακόμη φορά, δούλεψαν οι “παραδοσιακές” αγορές (υπερκαταστήματα, πολυεθνικές, εμπορικά κέντρα…), καθώς και ο “παραδοσιακός” δρόμος της Τσιμισκή.

Δεν θα κουραστούμε να φωνάζουμε ότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα από την αγορά την ίδια και τους εμπόρους της, την αναγκαιότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και ποιες Κυριακές θα ανοίξουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, πιστεύοντας ακράδαντα ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις εντείνουν την πίεση στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που τελικά δεν θα αντέξουν, αφήνοντας την αγορά στο έλεος όσων επιθυμούν τη συγκέντρωση του εμπορίου», αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος.

Τα εμπορικά καταστήματα της πόλης λειτούργησαν το 2014 για 10 Κυριακές. Κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, καμία από αυτές δεν ήταν καλή για την αγορά, με μοναδική εξαίρεση την Κυριακή των Βαΐων.

«Ο συνολικός τζίρος της αγοράς για το 2014 είναι μειωμένος 10-20%. Αρα οι Κυριακές δεν προσέφεραν τίποτα στους εμπόρους. Δεν είναι δυνατόν να λένε όλοι οι φορείς “όχι” στις Κυριακές και να τις νομοθετούν οι “σοφοί” της κυβέρνησης», επισημαίνει κι επαναφέρει το αίτημα της κατάργησης του σχετικού νόμου από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: