21.1.15

"Επανάσταση στην κάλπη"...

Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τις εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ...

"Επανάσταση στην κάλπη","Εκλογές για αλλαγή πλώρης στην Ελλάδα" μερικοί από τους τίτλους των δημοσιευμάτων του...
ξένου Τύπου που αναφέρονται στις ελληνικές εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ.


Αναλυτικά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών:

Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα (20/1): Σε συνέντευξη στην Ιταλική τηλεόραση, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε: «Ελπίζω ο ελληνικός λαός να αντιδράσει κατά των άδικων πολιτικών που του έχουν επιβληθεί.  

Guardian (20/1): (επιστολή 35 διεθνούς φήμης οικονομολόγων): «Greece needs debts cancelled and growth». «Καλούμε λοιπόν την τρόικα να διαπραγματευτεί με καλή πίστη με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει μια ακύρωση ενός μεγάλου μέρους του χρέους και νέους όρους αποπληρωμής οι οποίοι υποστηρίζουν την ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας. Αυτή η διευθέτηση θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου πλαισίου πολιτικής της ΕΕ…». «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια πλήρως ανεξάρτητη έρευνα για την ιστορική και συστηματική αποτυχία της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών (συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της διαφθοράς) που οδήγησαν στη συσσώρευση του χρέους, την απόκρυψη της φύσης και του μεγέθους του και την ανεπαρκή/ αναποτελεσματική χρήση των δημόσιων πόρων».

U.S. News (Mark Weisbrot, co-director of the Center for Economic and Policy Research in Washington, 20/1): «Greece Has a Real Choice». «Greek voters should not be intimidated into voting against the anti-austerity party». «Most importantly, Greece has quite a bit of bargaining power that has not been used».

New York Times (20/1): «Mr. Samaras has concentrated on dispensing a message of fear. One of his latest commercials offers a frightening possibility should Mr. Tsipras win». «…just days away from a vote that could change Greece’s trajectory and fuel a broader debate about austerity policies across Europe…».

DIE ZEIT (20/1): «Επανάσταση στην κάλπη». «Εάν η Ελλάδα εκλέξει την Κυριακή μια νέα κυβέρνηση, οι πολίτες πιθανότατα θα απορρίψουν την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας και επομένως και το οικονομικό δόγμα της ευρωκρίσης όπως το υπερασπίζεται η Αγκελα Μέρκελ». «…ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του παρουσιάζονται ως ο αντίποδας του αποσυντεθειμένου από τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και το νεποτισμό κρατικού μηχανισμού».

LES ECHOS (20/1): «Το ελληνικό δημόσιο χρέος μοιάζει με την Λερναία Ύδρα: όσο ακρωτηριάζεται, τόσο πιο δυνατά ξαναβγαίνει». « Πολύ αργή ανάπτυξη της χώρας, εξασθενημένος πληθωρισμός, απάνθρωπη αυστηρότητα... δεν απομένει παρά μία μόνο λύση για τον έλεγχο του χρέους: να του κόψουμε το κεφάλι». «Με άλλα λόγια, οργανώνοντας μια διαγραφή ώστε να φέρουμε το χρέος και πάλι σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Ας τελειώνουμε επιτέλους μ' αυτήν την ιστορία!».

La Repubblica (21/1): «Αθήνα, οι κατηγορίες στην Τρόικα: σώθηκαν οι τράπεζες και όχι οι Έλληνες», τιτλοφορεί άρθρο της εφημερίδας με αναφορά σε μελέτη της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign. «Λιγότερο από το 10% των 240 δις που δόθηκαν υπό την μορφή δανείου στην Ελλάδα, κατέληξε πραγματικά στους πολίτες. Με τα υπόλοιπα πληρώθηκαν οι τόκοι ή στηρίχθηκε ο τραπεζικός τομέας». «Τα συμπεράσματα της μελέτης αποτελούν στήριξη στο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά περικοπή του χρέους για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία».

New York Times (Jacob Soll, καθηγητής ιστορίας και λογιστικής του Παν/μίου της Νότιας Καλιφόρνιας 20/1):«Η λιτότητα υπήρξε μια βίαιη και αντιπαραγωγική απάντηση». «Οι απαιτήσεις της Γερμανίας τόσο για λιτότητα και όσο και υπερτίμησης του χρέους είναι εξίσου άδικες και αντιπαραγωγικές για την ελληνική και ευρωπαϊκή σταθερότητα».

LE MONDE (20/1): «Γιατί είναι σημαντικές για την Ευρώπη οι εκλογές στην Ελλάδα». «Ολόκληρος ο κόσμος στρέφεται για μία ακόμη φορά προς την Ελλάδα πριν τις εκλογές της Κυριακής 25 Ιανουαρίου, στις οποίες είναι φαβορί η ριζοσπαστική αριστερά του Σύριζα».

DEUTSCHE WELLE (ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 21/1): «Εκλογές για αλλαγή πλώρης στην Ελλάδα». Στη βασανισμένη από την κρίση Ελλάδα μια νίκη του Α. Τσίπρα θα ήταν ένα ιστορικό γεγονός, διότι θα ήταν ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Focus (21/1): «Πάνω από 80% κούρεμα προτείνει γερμανός οικονομολόγος για την Ελλάδα». «… ο καθηγητής της οικονομίας του πανεπιστημίου της Βρέμης Rudolf Hickel τάσσεται υπέρ μιας άλλης λύσης: του κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 80%». «Σε αντίθεση με την γερμανική κυβέρνηση ο Χίκελ προβλέπει κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Σε κίνδυνο θα βρίσκονται η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία». «Ορθή θα ήταν κατ΄αυτόν μια στρατηγική τριών αξόνων: (…) κούρεμα 80% κατά το πρότυπο της συνθήκης του Λονδίνου του 1953 (…) ανασυγκρότηση της οικονομίας και των υποδομών στο πνεύμα του σχεδίου Μάρσαλ (…) μέτρα κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής». «Ο Χίκελ θεωρεί την μέχρι σήμερα σωτηρία έως το τέλος του 2014 αποτυχημένη (…) το δημόσιο χρέος της Ελλάδος αυξήθηκε (…) η μερική διαγραφή πλέον τον 100 δις την άνοιξη του 2012 δεν την ξελάφρωσε καθόλου (…) μειώθηκε η συνολική οικονομική παραγωγή κατά το 1/4 (…) η αναμενόμενη ανάπτυξη κατά 2% δεν είναι σημάδι βελτίωσης (…) Η καταγεγραμμένη ανεργία βρίσκεται στο 27%, κάθε δεύτερος νέος είναι άνεργος».

The Irish Times (Fintan O’Toole, 20/1): «Syriza’s way or Frankfurt’s way? There’s only one answer for Ireland». «Recklessness is not confined to the far left – the euro zone’s orthodoxy has been demonstrably reckless».

Francеs O' Grady (άρθρο της Γεν Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Βρετανίας 20/1). «Greek elections: Could the Greeks bring us gifts this Sunday?». «This Sunday, the Greek people go to the polls in what must be one of the most important elections not just for Greece but for Europe as a whole. What is at stake is the future of democratic control of the economy, and the European establishment’s love affair with austerity».  «Every serious commentator I know acknowledges that, somehow, Greece’s debt needs to be reduced…».

Συλλογικό κείμενο που φέρει τον τίτλο «Επιθυμούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου» δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο (20/1) της βελγικής εφημερίδας «Le Soir»: Το υπογράφουν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και συνδικαλιστές. Επισημαίνουν πως «η νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα είναι η μόνη εναλλακτική λύση για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα και να αξιοποιηθεί μια ανέλπιστη ευκαιρία αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης»...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: