1.1.15

Πρωτοχρονιά με πολικό ψύχος...

Ντυμένη στα λευκά υποδέχεται το νέο χρόνο η χώρα. Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στο σύνολο της επικράτειας είναι πολικές, ενώ...
οι άνεμοι στα πελάγη θυελλώδεις. Οι πολύ χαμηλές συνθήκες και η έντονη βροχόπτωση έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο. Αρνητικό ρεκόρ θα «χτυπήσει» ο υδράργυρος στη Δυτική Μακεδονία με το θερμόμετρο να πέφτει τους -14 βαθμούς. 

Ο παγετός είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη βόρεια Ελλάδα καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες 24 ώρες είναι κάτω από το μηδέν και το χιόνι που έχει πέσει σε όλη την περιοχή έχει παγώσει.

Αλατιέρες και εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν «μάχη» για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε επαρχιακούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σχεδόν σε όλη την Φλώρινα και σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Χαλκιδικής, Πιερίας Πέλλας, Κιλκίς και Ημαθίας όπου ακόμη και μέσα στην πόλη το ύψος του χιονιού έχει φτάσει τα 20 εκατοστά.

Στη Σαμοθράκη λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων σχεδόν σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο ενώ από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Σε Ξάνθη και Κομοτηνή, με απόφαση των αστυνομικών διευθύνσεων έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία οδό, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ο καιρός της πρωτοχρονιάς

Βροχές και καταιγίδες στο Κεντρικό, Ανατολικό, Νότιο Αιγαίο, με χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα και τοπικά ισχυρά φαινόμενα στα νότια, χιονόνερο στην Ανατολική Πελοπόννησο με χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. και χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, στην Εύβοια, στο Βόρειο Αιγαίο, στις Σποράδες, και πιθανόν στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Σταδιακά οι χιονοπτώσεις της ανατολικής χώρας θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια με προοδευτική εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών το πρωί στα νοτιοδυτικά και πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στα βόρεια και ιδιαίτερα στη Χαλκιδική και τον Έβρο.

Η θερμοκρασία, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί από -16 έως -3 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -8 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από -6 έως 3 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από -6 έως 6 στην Ήπειρο, από -1 έως 9 βαθμούς στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -2 έως 5 στα ανατολικά ηπειρωτικά, από 0 έως 2 βαθμούς στα νησιά του Βορείου και στις Σποράδες, από 5 έως 8 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από 5 έως 10 στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και από 8 έως 14 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις, 8 με 9 μποφόρ, αλλά κατά τόπους θα φτάσουν σε επίπεδο θύελλας 10 και πιθανόν τοπικά 11 μποφόρ με σταδιακή μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Εξαίρεση αποτελούν τα νοτιοανατολικά πελάγη, όπου θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 7 με 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση το απόγευμα.

Νεφώσεις με χιονόνερο κατά περιόδους στα νότια και στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις κατά περιόδους στις υπόλοιπες περιοχές στην Αττική. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 4 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και δυτικά δε θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις, 8 με 9 μποφόρ, και πιθανόν παροδικά στα ανατολικά επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Λίγες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης το πρωί και ισχυρό παγετό στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στον 1 βαθμό Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, και πιθανόν τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: