6.1.15

Στον «αέρα» η σύνοδος κορυφής για την ουκρανική κρίση...


Η Γερμανία έθεσε εν αμφιβόλω το εάν και κατά πόσον θα γίνει η τετραμερής σύνοδος για την κρίση στην Ουκρανία στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστάνα, την 15η Ιανουαρίου, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε πως...
το εάν θα γίνει η συνάντηση αυτή θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα να επιτευχθεί «πρόοδος».

Η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, από τον περασμένο Απρίλιο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.700 ανθρώπους και έχει επιδεινώσει τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε πει την 29η Δεκεμβρίου ότι προσκάλεσε τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας σε συνομιλίες σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος αποκατάστασης της ειρήνης.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή σύνοδο όμως, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι «δεν μπορώ να πω εάν και πότε θα λάβει χώρα μια τέτοια συνάντηση».

«Μια τέτοια συνάντηση θα έχει νόημα μόνον εάν επιτύχουμε αληθινή πρόοδο», πρόσθεσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη ιδέα του τι συνιστά αληθινή πρόοδο. Θα ήταν πρώτα και κύρια η επίτευξη της πλήρους εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ και μια αληθινή και διαρκής κατάπαυση του πυρός, η δημιουργία μιας γραμμής επαφής ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν η Ουκρανία και οι αντάρτες, και η απόσυρση των βαρέων όπλων. Αυτά τα πράγματα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί εκ των προτέρων», πρόσθεσε.

Η εκεχειρία που είχε συναφθεί στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο ανάμεσα στο Κίεβο και τους αντάρτες παραβιάζεται πολύ συχνά και μερικές φορές έχει φθάσει στα όρια της κατάρρευσης.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο France Inter, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε πως θα ταξιδέψει στην Αστάνα μόνο αν υπάρχει «πιθανότητα να σημειώσουμε νέα πρόοδο. Δεν πρόκειται απλά να συναντηθούμε και να συζητήσουμε αν δεν κάνουμε πραγματικές προόδους, δεν έχει κανένα νόημα. Αλλά νομίζω πως θα υπάρξει πρόοδος».

Και ο Ποροσένκο εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικό, δηλώνοντας πως οι συνομιλίες θα γίνουν εάν «καταφέρουμε να ετοιμάσουμε ένα έγγραφο για το σχέδιο συμφωνίας» πριν από την 15η Ιανουαρίου.

Διπλωμάτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο αφού οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών συμμετείχαν σε μια τηλεφωνική κλήση διάσκεψης την Παρασκευή.

Η Μέρκελ πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ στο Βερολίνο την Πέμπτη, ενώ την ίδια ημέρα θα έχουν συνομιλίες οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Ουκρανίας.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: