13.1.15

Τα κόμματα κατά της λιτότητας θα ωφελήσουν την Ευρώπη ...


...λέει ο Γάλλος οικονομολόγος Τομάς Πικετί...
Οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα των «απίστευτων» προσπαθειών που γίνονται για να αναγκαστούν οι χώρες της νότιας Ευρώπης να ξεπληρώσουν υπερβολικά γρήγορα τα...
χρέη τους, υποστηρίζει ο Γάλλος οικονομολόγος Τομάς Πικετί, εκτιμώντας ότι τα κόμματα κατά της λιτότητας θα ωφελήσουν την Ευρώπη.

«Η γαλλική ακροδεξιά είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ' ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Podemos, που είναι φιλοευρωπαϊκά κόμματα και δεν θέλουν να κτίσουν μια διαφορετική Ευρώπη» λέει ο συγγραφέας του best-seller «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» σε μια τηλεοπτική συνέντευξη του με τον ηγέτη του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, που θα προβληθεί στις 18 Ιανουαρίου. «Μπορεί κανείς να πει ότι στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές δεν είναι όσο καθαρές θα μπορούσαν να είναι, αλλά πρέπει να στηριχθούν διότι θέλουν να κτίσουν μια δημοκρατική Ευρώπη, πράγμα που όλοι χρειαζόμαστε»

Στην συνέντευξη διάρκειας μιας ώρας, ο Πικετί χαρακτηρίζει τις πολιτικές λιτότητας ως «αποτυχημένες» και υποστηρίζει την θέση του Podemos για βασικό εισόδημα προς όσους έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση, καθώς και την αναδιάρθρωση του χρέους. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, «όταν δεν υπήρχε συζήτηση για δημόσιο χρέος», το χρέος της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν στο 200% του ΑΕΠ, επισημαίνει ο Πικετί, υποστηρίζοντας ότι «είναι μια πράξη συλλογικής αμνησίας να λένε τώρα στις χώρες της νότιας Ευρώπης ότι πρέπει να ξεπληρώσουν όλα τα χρέη τους, μέχρι την τελευταία δεκάρα, με μηδενικό πληθωρισμό». Ο Γάλλος οικονομολόγος πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να ξεφορτωθούν τα ελλείμματα τους υπερβολικά γρήγορα, με αποτέλεσμα «οι πολίτες τους υπέφεραν από τις συνέπειες, με την μορφή των πολιτικών λιτότητας. Είναι καλό να μειώνονται τα ελλείμματα, αλλά με ρυθμό που να αντιστοιχεί με αυτόν της ανάπτυξης και της οικονομικής ανάκαμψης. Στην Ευρώπη, όμως, η ανάπτυξη έχει εξουδετερωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: