15.1.15

Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική εκλογική μάχη...

Δέκα μέρες πριν την 25η Ιανουαρίου και τα ευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια βλέμματα είναι στραμμένα στον ελληνικό εκλογικό πόλεμο. Εσωτερικά αλλά και εξωτερικά της χώρας μέτωπα είναι ανοιχτά, την ίδια στιγμή που...
ανοιχτά παραμένουν και τα ζητήματα της ρευστότητας και της φορολόγησης, αλλά κυρίως το ζήτημα του ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση την επομένη των εκλογών και υπό ποια σύνθεση.


Στενά παρακολουθεί την πολιτική αναμέτρηση στην Ελλάδα η Ευρώπη, με δύο ελληνο-ισπανικά μέτωπα να δημιουργούνται και να αναμετριούνται. Το αριστερό μέτωπο του Νότου κατά της λιτότητας που συγκροτούν ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της ευρωπαϊκής συντηρητικής πτέρυγας και επέβαλε εν πολλοίς την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα, γράφουν σήμερα Τα Νέα. Έντονο φαίνεται όμως να είναι το ενδιαφέρον και παγκοσμίως. Η διαγραφόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και η πιθανή συγκρότηση μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας προδιαγράφει όχι μόνο μια νέα εποχή για την Ελλάδα, αλλά και ένα πολιτικό γεγονός - τομή για τη διεθνή πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή, γράφει η σημερινή Αυγή. Ξένοι ανταποκριτές και τηλεοπτικά συνεργεία βρέθηκαν χθες στα γραφεία της Κουμουνδούρου για να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς και να καταγράψουν τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο twitter η οποία αποτέλεσε 3ο δημοφιλέστερο θέμα (trending) παγκοσμίως, όντας το πρώτο πολιτικό γεγονός διεθνώς, καθώς τα δύο επικρατέστερα ήταν μουσικού ενδιαφέροντος, σημειώνει η εφημερίδα. Βεβαίως ήταν στην πρώτη θέση του twitter (trending topic) στην Ελλάδα και στην 1η θέση του twitter στη χώρα μας διαχρονικά, με τα tweets να ξεπερνούν τις 32.000, επισημαίνει επίσης.



Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που το πρώτο τεύχος του σατιρικού Charlie Hebdo μετά την αιματηρή επίθεση που δέχτηκε ξεπούλησε, επίθεση στον Λάκη Λαζόπουλο εξαπολύει η ΝΔ ανοίγοντας πόλεμο με τη σάτιρα. Ο φόβος του Αντώνη Σαμαρά απέναντι στις κάλπες τον οδηγεί σε κινήσεις πανικού, γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, που σημειώνει ότι η στοχοποίηση Λαζόπουλου θυμίζει άλλες εποχές. Οι κραυγές της εκπροσώπου της ΝΔ δείχνουν πως αντιλαμβάνεται το μέγαρο Μαξίμου την άσκηση κριτικής ακόμα και από το θεατρικό σανίδι, σχολιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών. Πόλεμος όμως έχει ξεσπάσει και μεταξύ παλιού και νέου ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να επαναφέρει στο προσκήνιο το πόρισμα της μαύρης τρύπας των ταμείων του κόμματος. Άλλος ένα πολεμικό μέτωπο, αυτό των οπαδών της ΑΕΚ κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το γήπεδο, που οδήγησε τον Μελισσανίδη να πάρει θέση.

undefined

Με τον πετυχημένο τίτλο «Je suis ταπί», κυκλοφορεί το σημερινό ποντίκι, που σημειώνει ότι ξέμεινε από τρόμο ο Αντώνης Σαμαράς και παίζει τα ακροδεξιά του ρέστα.

Η κατάρρευση των εσόδων του Δημοσίου και η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας είναι οι πλέον ορατές παρενέργειες στην οικονομία από την προεκλογική περίοδο και την αβεβαιότητα για τη μετεκλογική πορεία της χώρας. Τα φορολογικά έσοδα του 2014 είχαν υστέρηση 1,3 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο 10ήμερο του 2015 εμφανίζουν μείωση της τάξεως του 80%, σημειώνει από την πλευρά της η Καθημερινή.

Τον τίτλο «όχι άλλοι άδικοι φόροι» έχει σήμερα το κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας Τα Νέα. «Η μεγάλη υστέρηση των φορολογικών εσόδων συνοψίζεται σε μία λέξη: ΕΝΦΙΑ. Πέραν του προεκλογικού κλίματος που είθισται να οδηγεί πολλούς να ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα: χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν αν πληρώσουν», γράφει η εφημερίδα. «Πέντε μνημονιακά χρόνια δεν στάθηκαν αρκετά για να αποκτήσει η χώρα μας δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης δεν επιτεύχθηκε – τα γνωστά υποζύγια, δηλαδή οι συνεπείς φορολογούμενοι, κλήθηκαν να πληρώσουν πολύ παραπάνω από ότι στο παρελθόν», γράφει. Και καταλήγει: «Η Ελλάδα οδεύει και πάλι στις κάλπες χωρίς να γνωρίζει τα ακριβή φορολογικά σχέδια των μονομάχων που αναλώνονται σε εξαγγελίες. Είναι όμως σε αυτό το πεδίο που θα κριθεί και μάλιστα γρήγορα η επόμενη κυβέρνηση».

Μία κυβέρνηση που για να υπάρξει μπορεί να χρειαστούν συνεργασίες. Οι κινήσεις στη σκακιέρα που αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών αρχίζουν σιγά σιγά να ξεδιπλώνονται, με δεδομένο ότι όλοι οι βασικοί πολιτικοί παίκτες είτε ανακοινώνουν επισήμως τις προθέσεις τους είτε κινούνται στο παρασκήνιο, έτσι ώστε να υπάρξει -σε κάθε περίπτωση- κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό, γράφει το Έθνος. Σε αυτό που όλοι οι ηγέτες των κομμάτων του συνταγματικού τόξου συμφωνούν είναι το ότι η χώρα δεν θα αντέξει δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση και πως με βάση αυτό το δεδομένο πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες συναινέσεις που θα οδηγήσουν σε μια συγκυβέρνηση. Είτε με «κορμό» τη ΝΔ είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η εφημερίδα...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: