4.1.15

Μικρή προεκλογική περίοδος, μεγάλη ένταση...

Ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε και επίσημα με το ημερολόγιο να μετράει αντίστροφα 21 μέρες μόλις πριν την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου. Αν και η προεκλογική περιόδος θα είναι πιο μικρή από ποτέ, η ένταση της αναμένεται να είναι πιο μεγάλη από ποτέ, με...
την Αριστερά να βρίσκεται για πρώτη φορά στα πρόθυρα της ανάληψης εξουσίας στην Ελλάδα και τη κεντρο –δεξιά να μην ξέρει πως να το διαχειριστεί.


Ήδη από το Σάββατο ανέβηκαν οι τόνοι με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει στο συνέδριο του κόμματος ασκώντας σκληρή κριτική στις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό σημείο και τον Αντώνη Σαμαρά από τη Λάρισα όπου ξεκίνησε την περιοδεία του, να υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτεινόμενες πολιτικές του θα σπρώξει τη χώρα στην χρεοκοπία, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν κινδυνολογεί. Έντονη είναι και η κόντρα παλιού με νέο ΠΑΣΟΚ, ενώ εσωτερική πόλωση παρατηρείται σε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο λαός θα δώσει ισχυρή εντολή αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος και την πραγματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Άσκησε σκληρή κριτική σε αυτούς που φεύγουν αφήνοντας πίσω τους τα συντρίμμια της κρίσης και παρουσίασε το κυβερνητικό του πρόγραμμα που όπως είπε θα δώσει αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και δημοκρατία στους πολίτες, με σεβασμό προς τον κόπο τους. Απηύθυνε επίσης προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, της Ριζοσπαστικής Οικολογίας, των κινημάτων και σε όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν. Παρά το ήδη επιβεβαιωμένο ναυάγιο των συνομιλιών με τη ΔΗΜΑΡ, κύκλοι της Κουμουνδύρου αφήνουν ανοιχτή την πόρτα στη ΔΗΜΑΡ ακόμα, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της.

Την ίδια στιγμή με την εισήγηση του στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης επιβεβαιώνει τον μοναχικό δρόμο προς τις εκλογές. Ο Φώτης Κουβέλης απέδωσε τη μη επιτυχία προεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο γεγονός ότι «ζητήθηκε επί της ουσίας η ατομική προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ και η απόλυτη αποδοχή του προγράμματός του» και στην τοποθέτηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν «τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να κάνουν δημόσια αυτοκριτική για το παρελθόν τους», όπως είπε. Ωστόσο η πορεία αυτή μπορεί να αποδειχτεί πολύ μοναχική για τον κ. Κουβέλη που έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές τάσεις φυγής από το κόμμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του φαίνεται ότι ακολουθεί την πορεία της πολιτικής πόλωσης, ασκώντας σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα... θα κάνει. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι οδηγεί την χώρα σε χρεοκοπία και πιστωτική ασφυξία, και εν τέλει εκτός Ευρώπης και υποστήριξε ότι τις εκλογές αυτές εν τις ήθελε ο λαός. Την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι δεν κινδυνολογεί, παρόλο που ακολουθεί παρόμοια ρητορική με τον διεθνή τύπο που έχει κηρύξει την εκστρατεία του κινδύνου εδώ και καιρό. Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε επίσης βέβαιος για εκλογική νίκη της ΝΔ, λέγοντας ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί, αν και η νέα δημοσκόπηση του tvxs.gr δείχνει προβάδισμα 7,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Τέλος υποσχέθηκε μείωση των φορολογικών συντελεστών, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο μέιλ Χαρδούβελη στην τρόικα υπόσχονταν το αντίθετο και πέρα από το γεγονός επίσης ότι η Εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη χαρακτήρισε το μέιλ ως κυβερνητικό πρόγραμμα της δεξιάς παράταξης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του χαρακτήρισε «θλιβερό συμβάν την πρωτοβουλία Παπανδρέου» να ιδρύσει το κόμμα «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», και ο Παπανδρέου ανταπάντησε κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για έλλειψη επιχειρημάτων. Και οι δύο συμφώνησαν ωστόσο στην τακτική των αποστάσεων από τις πολιτικές που συνυπέγραψαν κάνοντας λόγο για εθνική ανάγκη. Ο Γιώργος Παπανδρέου μάλιστα ζητώντας ρόλο ρυθμιστή μέσω της κίνησης του τάχθηκε κατά της λιτότητας και έθεσε ως στόχο τη σύγκρουση με το πολιτικό κατεστημένο.

Την ίδια στιγμή με το Ποτάμι να έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικές διαμάχες για το γεγονός ότι πρόσωπα του πολιτικού κατεστημένου προσχωρούν στην παράταξη, παρά την αρχική γραμμή για το αντίθετο, φαίνεται πως κλείδωσε η λίστα με τους πρώτους «200» του Θεοδωράκη.

Σε αυτό το κλίμα το Έθνος της Κυριακής προσπαθεί να εντοπίσει τα 5 σημεία – κλειδιά που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου. «Ως κατεξοχήν κούρσα υψηλών ταχυτήτων και συνεχών επιταχύνσεων για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως μαραθώνιος, προδιαγράφεται η προεκλογική μάχη των 20 ημερών. Λάθη και... στραβοτιμονιές δεν συγχωρούνται κυρίως για το γεγονός πως δεν υπάρχει χρόνος επούλωσης των πληγών που αυτά θα προξενήσουν» γράφει η εφημερίδα. «Οι στρατηγικές των κομμάτων έχουν ήδη σχεδιαστεί και ξεκινά η υλοποίησή τους, ενώ σε μια κούρσα που -για πολλούς και διάφορους λόγους- ξεχωρίζει από όλες τις προηγούμενες, πέντε είναι τα κλειδιά που θα καθορίσουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το τελικό αποτέλεσμα για τους δύο μονομάχους», συνεχίζει.

Σύμφωνα με το "Έθνος" η σύγκρουση και η σύγκριση των πολιτικών αρχηγών θα είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Επίσης σημαντική θα είναι και ο «νομισματικός πόλεμος» και οι εγγυήσεις που το κάθε κόμμα θα δώσει για την Ευρώπη. Τρίτος παράγοντας σύμφωνα ο άγνωστος «Χ» των κομμάτων. Η μάχη φαίνεται πως θα κριθεί στην εκστρατεία στο διαδίκτυο για το Έθνος που πιστεύει ότι «οι προεκλογικοί χάκερ» θα έχουν ρόλο κλειδί. Τέλος, οι γκάφες και τα αυτογκολ θα παίξουν κι αυτά τον ρόλο τους.

Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση... στην κάλπη.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: