27.1.15

Στα χαρακώματα εν όψει της μάχης για το χρέος...

 Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της βάζουν τις «κόκκινες» γραμμές τους στην Ευρωπαϊκή διαμάχη για το χρέος, τη λιτότητα και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μετά την ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα και την απόφασή του να ...

σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που αντιτίθενται κι αυτοί στο μνημόνιο και την επιτροπεία της τρόικας. Στο πρώτο Eurogroup μετά τις εκλογές, οι εταίροι και δανειστές θέλησαν να θέσουν τις δικές τους «αδιαπραγμάτευτες θέσεις». 

Η περικοπή του χρέους της Ελλάδας «δεν βρίσκεται στην οθόνη του ραντάρ της Κομισιόν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και υποστήριξε μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ότι «δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να δράσουν» για το ελληνικό χρέος και ότι «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στο eurogroup και κυρίως στην ευρωζώνη» που να ταχθεί υπέρ της μείωσης του.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ολλανδός υπουργός Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε λίγο πολύ τα ίδια πράγματα: ότι είναι επιθυμητή η συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση αλλά, μην νομίζουν οι Έλληνες «ότι τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν εξαφανιστεί και έχουν αλλάξει σε μια νύχτα, μόνο και μόνο επειδή έγιναν εκλογές». 

«Πρέπει να επιτρέψουμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσει τη θέση της και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να προχωρήσει» είπε ο Ντάισελμπλουμ,  μεταξύ άλλων τόνισε: 

ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, 
πως δεν υπάρχει διαχωρισμός Βορρά και Νότου στην ευρωζώνη, 
ότι «η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση χώρας με εκτεταμένα προβλήματα»
για το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος, είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις και τις φιλοδοξίες των νέων ελληνικών αρχών, και τόνισε ότι δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα μέσω των ΜΜΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα και η Ελλάδα από την πλευρά της να πράξει το ίδιο.
Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 15 λεπτών, με «τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας» - το όνομα του οποίου δεν θέλησε να αποκαλύψει- είπε ότι ο Έλληνας αξιωματούχος του εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί άμεσα με το Eurogroup και υπογράμμισε την προσήλωση της χώρας στην Ευρωζώνη.

Όσο για τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Γάλλο σοσιαλιστή Πιέρ Μοσκοβισί, από το πρωί επαναλάμβανε μονότονα την ίδια φράση: «Θέλουμε μια Ελλάδα που να μπορεί να σταθεί στα πόδια της πάλι» είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Θέλουμε μια Ελλάδα που να μπορεί να έχει βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να μειώσει τις ανισότητες. Θέλουμε επίσης μια Ελλάδα που να μπορεί να πληρώνει τα χρέη της. Και αυτό που θα πρέπει να συμφωνήσουμε με την νέα κυβέρνηση, δεν είναι ο στόχος, αλλά τα μέσα». Ο Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι σχηματίστηκε τάχιστα η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιάνει αμέσως δουλειά, είπε ότι οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές- κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις- αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες και δύσκολες επιλογές, (με τη στήριξη της ευρωζώνης, προσπάθειες που όπως υποστήριξε «αποδίδουν καρπούς με την επιστροφή της ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, και τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας».

Θέτοντας τις «κόκκινες γραμμές» από την πλευρά του ΔΝΤ, η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε μεν  την ετοιμότητα και την προθυμία του Ταμείου «να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, προσβλέποντας στις συζητήσεις με τη νέα κυβέρνηση», ωστόσο νωρίτερα μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Le Monde είπε: «Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες στην ευρωζώνη που πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Δεν μπορούμε να έχουν ειδικές κατηγορίες για τη μία χώρα ή την άλλη». Και παρότρυνε τον Αλέξη Τσίπρα να λύσει το πρόβλημα της είσπραξης των φόρων και του δικαστικού συστήματος. «Το θέμα δεν είναι τα μέτρα λιτότητας», είπε. «Αυτά είναι βαθιές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών- γράφει το ΑΠΕ- το τελευταίο διάστημα το ΔΝΤ έχει σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η χώρα έχει λαμβάνειν από το ΔΝΤ 9 δισ. ευρώ, ως το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Προειδοποιητικές βολές από τη Γερμανία

Πολιτικοί αναλυτές και οικονομολόγοι υποστήριζαν όλη μέρα στον ξένο Τύπο ότι η συνεργασία αυτή δεν θα είναι «αρεστή» στο Βερολίνο, που λίγες ώρες μετά την νίκη του Τσίπρα στις κάλπες έστελνε προειδοποιητικά μηνύματα από κάθε κατεύθυνση- επίσημα και ημιεπίσημα. 

Σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ αφού τόνισε ότι «οι Ελληνες ψηφοφόροι επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό» και ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση όταν σχηματιστεί, έκανε σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τα τρέχοντα θέματα δεν πρόκειται να γίνουν μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της. «Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στην Ελλάδα πάντα ήταν ευρωπαϊκά- ούτε γερμανικά, ούτε ισπανικά, ούτε ιταλικά, ούτε οτιδήποτε άλλο» είπε και πρόσθεσε: «Η θέση των Ευρωπαίων εταίρων και της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει. Από την αρχή της κρίσης, ο στόχος ήταν να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και αυτός παραμένει ο στόχος των προσπαθειών μας».

Διά της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση Μέρκελ είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να περιμένει τίποτα ευνοϊκότερο από αυτό μια μικρή επιμήκυνση του χρέους. «Υπάρχει η πιθανότητα ή η επιλογή και θα συζητήσουμε εποικοδομητικά», είπε η Μαριάνε Κοτέ. «Ως συνήθως, εξαρτάται από το πως διατυπώνεται ένα τέτοιο αίτημα και από το γενικό πλαίσιο, αλλά επί της αρχής είναι μια πιθανότητα». Οι πιο σκληρές δηλώσεις ήρθαν από βουλευτές του κόμματος της καγκελαρίου. «Με εμάς δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη μείωση του χρέους για την Ελλάδα», διακήρυξε ο εκπρόσωπος των συντηρητικών για τον προϋπολογισμό στην Βουλή, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπαρτλ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν φορτωθεί ήδη ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε και τόνισε: «Δεν μπορώ να τους πω ότι πρέπει τώρα να επωμιστούν αυτό το βάρος». 

Πολύ πιο απόλυτος ήταν ο βουλευτής του κόμματος, Μάικλ Φουκς, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει εάν οι Ελληνες αποφασίσουν να φύγουν από την ευρωζώνη. «Ας φύγουν», είπε. «Η κατάσταση δεν είναι σήμερα όπως ήταν πριν τρία χρόνια. Έχουμε διαθέσιμη την τραπεζική ένωση, έχουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έτοιμο, γι αυτό και δεν ανησυχούμε πολύ πλέον. Και όλες οι χώρες είναι σε καλύτερη κατάσταση. Κοιτάξτε την Πορτογαλία που δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα πλέον- είναι ήδη ασφαλής. Γι αυτό και η κατάσταση είναι διαφορετική από ότι πριν τρία χρόνια. Ο εκβιασμός δεν περνάει».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: