3.1.15

Στηρίζουν την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ οι Σέρβοι...

Στηρίζουν την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ οι Σέρβοι
Το 52% των ερωτηθέντων, όμως, έχουν θετική στάση απέναντι στη Ρωσία...
Στους Σέρβους πολίτες αρέσει η Ρωσία πολύ περισσότερο από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά οι περισσότεροι θα ήθελαν...
το παιδί τους να μεγαλώσει σε μια χώρα της «ευρωπαϊκής οικογένειας», όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Ipsos Strategic Marketing.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που ανακοινώθηκαν σήμερα, στο Βελιγράδι, δείχνουν ακόμη ότι το 52% των ερωτηθέντων έχουν θετική στάση απέναντι στη Ρωσία και μόλις το 17% αρνητική.

Το 1/3 των ερωτηθέντων -ή σε ποσοστό 32%- δήλωσαν θετικοί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με το 40% που έχει αρνητική άποψη.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για λογαριασμό του ιδιωτικού σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Beta, αναφέρει ακόμη ότι ένας στους τέσσερις πολίτες -ή άλλως ποσοστό 23%- δεν θα ήθελε το παιδί του να ζει στη Ρωσία, ενώ το 70% θα ήθελε αντιθέτως να ζει σε μια χώρα της ΕΕ.

Αναλυτές της Ipsos Strategic Marketing εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα αυτά σχετίζονται με τα οφέλη που αναμένονται από την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, όπως η ενίσχυση της αγοράς εργασίας, μια πιο ανεπτυγμένη υποδομή και καλύτερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμη ότι το 54% των Σέρβων θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, ενώ κατά θα ψήφιζε το 25%.

Οι Σέρβοι πιστεύουν επίσης ότι η επόμενη χώρα στην περιοχή που θα ενταχθεί στην ΕΕ θα είναι το Μαυροβούνιο- σε ποσοστό 38% σε αντίθεση με το 27% που θεωρεί πως η Σερβία είναι η επόμενη χώρα που θα γίνει μέλος της Ένωσης.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, τη «σκυτάλη» ένταξης θα πάρουν, κατά σειρά, η ΠΓΔΜ, το Κόσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: