18.1.15

Εξι εκατομμύρια πιστοί για να ακούσουν τον Πάπα (φωτο)...


Μαζικά έσπευσαν οι Φιλιππινέζοι να παρακολουθήσουν τη λειτουργία όπου χοροστατούσε ο Πάπας Φραγκίσκος στην πρωτεύουσα Μανίλα, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης του στη χώρα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των...
πέντε εκατομμυρίων που είχε ο Ιωάννης Παύλος ο Β' από το 1995.
Υπό βροχή ο κόσμος περίμενε υπομονετικά  
O αριθμός των πιστών κυμάνθηκε μεταξύ 6 και 7 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι μισοί είχαν κατακλύσει το κεντρικό πάρκο της πόλης όπου πραγματοποιήθηκε η λειτουργία και τους γύρω δρόμους.
Ο Φραγκίσκος έκανε μια θριαμβευτική είσοδο στο  Rizal Park στο ειδικά διασκευασμένο όχημα, που είναι ένα αμερικανικό τζιπ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που χρησιμοποιείται πολύ στις Φιλιππίνες. Φορούσε το ίδιο φθηνό πλαστικό κίτρινο αδιάβροχο για να προστατευτεί από τη βροχή, όπως και όλοι οι πιστοί που τον περίμεναν στη βροχή και η θάλασσα αυτή του κόσμου, που εκτεινόταν σε έκταση 600 στρεμμάτων, ξέσπασε σε επευφημίες - ένα σαφέστατο σημάδι ότι το μήνυμα του για την προστασία και τη φροντίδα των οικονομικών ασθενέστερων είχε μεγάλη απήχηση σε αυτή τη χώρα όπου περίπου τα 25 από τα 100 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. 
Σε ανοικτό αυτοκίνητο, ντυμένος με αδιάβροχο, ο Πάπας αποθεώθηκε | REUTERS/ Cheryl Ravelo

Νωρίτερα, άλλα 200.000 άτομα είχαν παρευρεθεί σε εκδήλωση παρουσία του Ποντίφικα στο καθολικό Πανεπιστήμιο της Μανίλα, όπου ο Φραγκίσκος έδειξε τη μεγάλη συγκίνησή του ακούγοντας δυο παιδιά να αφηγούνται πως μεγάλωσαν εγκαταλελειμμένα και πάμφτωχα.  
Στην ομιλία του ο Πάπας αποκήρυξε τη διαφθορά που «κλέβει από τα παιδιά μια αξιοπρεπή ζωή, επισκέφθηκε παιδιά του δρόμου και ταξίδεψε στην ανατολική επαρχία Τακλομπάν για να προσευχηθεί για τα θύματα, αλλά και τους επιζώντες του τυφώνα Χαγιάν, που κατέστρεψε μια από τις φτωχές περιοχές των Φιλιππίνων το 2013. 
Για πολλούς πιστούς αυτή ήταν μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά τον Ποντίφικα | REUTERS/Erik De Castro
Ο Φραγκίσκος «ξέφυγε» από τη γραπτή ομιλία του ξανά σήμερα (Κυριακή), μιλώντας εκτός κειμένου για να απαντήσει σε ένα 12χρονο κορίτσι που κλαίγοντας τον ρώτησε γιατί υποφέρουν τα παιδιά τόσο πολύ. Μιλούσε για τα παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους και καταλήγουν στους δρόμους μπλέκοντας με τα ναρκωτικά και την πορνεία, αλλά δυσκολευόταν να μιλήσει από τους λυγμούς. «Γιατί επιτρέπει ο Θεός να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ακόμα και σε αθώα παιδιά;» ρώτησε το κοριτσάκι «Γιατί είναι τόσο λίγοι αυτοί που μας βοηθάνε;»
Εμφανώς συγκινημένος ο Ποντίφικας με δυο παιδάκια | REUTERS/Stefano Rellandini
Εμφανώς συγκινημένος ο Ποντίφικας είπε στο παιδί ότι δεν έχει απάντηση στην ερώτησή της. «Μόνο με τα δάκρυα μας μπορούμε να εκφράσουμε κάποια απάντηση σε αυτό που ρωτάς», είπε. «Αυτοί που είναι στο περιθώριο, κλαίνε. Αυτοί που έχουν πέσει στην άκρη του δρόμου, κλαίνε. Αυτοί που βιώνουν την απόρριψη, κλαίνε. Αλλά όσοι ζουν μια ζωή λίγο-πολύ χωρίς ανάγκες, δεν ξέρουν πώς να κλάψουν. Και υπάρχουν ορισμένες αλήθειες τις οποίες μπορείς να δεις μόνο μέσα από μάτια που έχουν εξαγνιστεί από το κλάμα».
Ο Πάπας με την οικογένεια της εθελόντριας που σκοτώθηκε χθες σε δυστύχημα | REUTERS/Osservatore Romano
Ο Φραγκίσκος επεδίωξε να γνωρίσει μια

οικογένεια που έχει ζήσει την τραγωδία στη διάρκεια της επίσκεψης τους και πέρασε 20 λεπτά σήμερα με τον πατέρα της Κρίστελ Παδάσας, εθελόντριας στις Υπηρεσίες Αρωγής των Καθολικών, η οποία έχασε τη ζωή της χθες, βοηθώντας στην ανοικοδόμηση της ισοπεδωμένης από τον τυφώνα περαχίας Ταλκομπάν...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: