22.1.15

Η μακριά νύχτα της Κυριακής...

Το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι εντυπωσιακό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δέχεται περισσότερα αιτήματα για συνέντευξη απο αυτά στα οποία προλαβαίνει να ανταποκριθεί, ενώ τα φώτα προσελκύει και ο...
Στ. Θεοδωράκης που αντιμετωπίζεται ως πρόσωπο που ίσως παίξει ρόλο τις διεργασίες της επόμενης μέρας. Ετσι κι αλλιώς, η διαφαινόμενη απομάκρυνση από την εξουσία μετά από 41 χρόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί τέλος εποχής και αυτό έχει μεγάλη ουσιαστική και συμβολική σημασία, τελικά ιστορική διάσταση. 

Το μέγεθος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθοριστικό για την διεθνή εικόνα της χώρας, όπως ρόλο θα παίξει και το συνολικό μήνυμα που θα εκπέμψει το κοινοβούλιο, ιδίως με τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και το αν θα καταλάβει την τρίτη θέση.

Εξω βγάζουν συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται. Ετσι, πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει αυτοδυναμία και ότι θα συνεργαστεί με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ ή με το κόμμα του κ. Παπανδρέου, αν περάσει το όριο του 3% και εκπροσωπηθεί στη Βουλή. Στην πραγματικότητα δεν έχουν σενάριο για δεύτερες εκλογές, ούτε για το ενδεχόμενο μια αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ούτε για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γι αυτό και η στάση των θεσμικών εταίρων και πιστωτών θα διαμορφωθεί όταν θα είναι σαφές πότε και ποια κυβέρνηση θα έχουμε.

Η πίεση να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση θα είναι ισχυρή και υπαγορεύεται από την ίδια την οικονομική κατάσταση. Υπάρχει σοβαρή υστέρηση στα έσοδα και εκροή καταθέσεων που δεν δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας την οποία διασφαλίζει ο ΕLA. Αν, όμως, συνεχιστεί το πάγωμα πληρωμών φόρων και εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και των δόσεων τραπεζικών δανείων, είναι προφανές ότι θα δυσκολευτεί πολύ η επόμενη κυβέρνηση να βάλει σε μια τάξη τα δημοσιονομικά. Είναι ήδη γνωστό ότι θα χρειαστεί η έκδοση εντόκων γραμματίων το επόμενο 2μηνο και για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι δύσκολο να τα απορροφήσουν χωρίς συνεννόηση με την ΕΚΤ, αφού έχουν υπερβεί το όριο που προβλέπεται. 

Τη Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου, θα συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών ο Γκ. Χαρδούβελης. Εκεί θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα και δεν αναμένεται να αλλάξει η θέση ότι επείγει η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης για να εκταμιευθεί δόση 7 δισ ευρώ. Το κρίσιμο ορόσημο θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου (για την τρομοκρατία) όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα ως πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας εφόσον μέχρι τότε έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Εκεί θα επιχειρήσει την πρώτη πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής, ενώ θα έχουν ήδη ανακοινωθεί ή προαναγγελθεί μέτρα από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επιστροφή της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους των 700 ευρώ και κάτω, δημόσιος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Στο μεταξύ θα έχει εκλεγεί ΠτΔ (η νέα Βουλή θα συνεδριάσει στις 5 Φεβρουαρίου) - εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα. 

Το πιθανότερο είναι σε πρώτη φάση να δοθεί τεχνική παράταση στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να το ζητήσει η ελληνική πλευρά και η παραμονή σε πρόγραμμα αποτελεί προϋπόθεση για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ. Το αν η ενδεχόμενη παράταση θα έχει διάρκεια δύο ή έξι μηνών θα είναι κάτι πολύ ενδεικτικό των διαθέσεων των πιστωτών. Θα φανεί, δηλαδή, αν επιδιώκουν γρήγορες εξελίξεις ή αν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε μια μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση. 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: