23.1.15

Απαιτείται Ελληνικό Σχέδιο εγκεκριμένο από τον λαό...

ÁÈÇÍÁ - ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÔÏÕ ÊÏÌÌÁÔÏÓ "ÊÉÍÇÌÁ ÄÇÌÏÊÑÁÔÙÍ ÓÏÓÉÁËÉÓÔÙÍ" ÁÐÏ ÔÏÍ Ã. ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ(EUROKINISSI/ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ)
Συνέντευξη Παπανδρέου στην "Ναυτερμπορική"...
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» τονίζει ότι, μόνο με ένα Ελληνικό Σχέδιο το οποίο θα έχει την έγκριση του λαού, η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση.
 Η...
συνέντευξη αναλυτικά:

1. Κύριε πρόεδρε, είναι μοιραίο κάθε συνέντευξη μαζί σας να ξεκινά από το παρελθόν, καθώς υπήρξατε εκ των βασικών, αν όχι ο βασικός, πρωταγωνιστών της τελευταίας περιόδου.

Δεν με ενοχλεί να μιλάω για το παρελθόν. Για έναν και μοναδικό λόγο: Γιατί είναι οδηγός για το μέλλον. Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν καταλάβουμε τι μας συνέβη τα τελευταία χρόνια.
Μόνο με αυτογνωσία και κοιτώντας κατάματα τα πραγματικά προβλήματα μπορούμε να υπερβούμε το παρελθόν. Δυστυχώς, πολλοί εξέλαβαν τον πόνο που μας προκάλεσε η κρίση, ως ευκαιρία για να χτίσουν καριέρες πνίγοντας τους Έλληνες πολίτες στο ψέμα, την υποκρισία, το λαϊκισμό, τις ψευτοπαλληκαριές, τις θεωρίες συνωμοσίας, καλλιεργώντας βολικούς μύθους και αποδιοπομπαίους τράγους.
Τώρα ακούγεται η δική μας φωνή. Η φωνή των πραγματικών γεγονότων.

2. Θα έχετε ακούσει την κατηγορία, ότι μεθοδεύσατε την υπαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, επειδή δεν είχατε την πολιτική τόλμη να επιφέρετε τις αναγκαίες αλλαγές και αναζητούσατε βολικό άλλοθι, χωρίς να εξετάσετε άλλες διαθέσιμες επιλογές.
Βασικός βολικός μύθος: όλα αυτά ήταν μια προσχεδιασμένη μεθόδευση, μια συνωμοσία, δεν υπήρχε κανένας λόγος να ζητήσουμε τη στήριξη των εταίρων μας.
Δυστυχώς, ούτε την ώρα της μεγάλης εθνικής κρίσης, το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου της χώρας δεν εγκατέλειψε τα παιχνίδια σκοπιμοτήτων, τις πρακτικές ανευθυνότητας και λαϊκισμού.
Είναι μια από τις βασικές παθογένειες που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Στόχος τους να συγκαλύψουν τους πραγματικούς υπαίτιους μιας παραλίγο χρεοκοπίας.
Και ερωτώ το προφανές: την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, που ήταν και σε πολύ καλύτερη μοίρα από εμάς, εγώ τις οδήγησα στο Μνημόνιο; Ποια ήταν η συνωμοσία εκεί;
Ας σοβαρευτούμε επιτελούς. Αυτοί οι μύθοι μόνο στην Ελλάδα διακινούνται. Δυστυχώς.
Και διακινούνται από όσους απέφυγαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι της χώρας και του Ελληνικού λαού, με μοναδικό μέλημά τους, να εξυπηρετήσουν τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες.
Τα αποτελέσματα, γνωστά και δραματικά, το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, ήταν αποτέλεσμα και της εύκολης αντιμνημονιακής ρητορικής.
Αυτό δεν συνέβη στις άλλες χώρες που μπήκαν στο πρόγαρμμα, γιατί εκεί, οι πολιτικές δυνάμεις και της αντιπολίτευσης επέδειξαν σοβαρότητα και εθύνη.
Έδωσα τιτάνια διπλωματική μάχη μέσα σε μια συντηρητική Ευρώπη προκειμένου να αποφύγουμε τη προδιαγεγραμμένη και σίγουρη χρεοκοπία. Στην αρχή οι εταίροι μας σφύριζαν αδιάφορα, έλεγαν «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας, η Συνθήκη της ΕΕ μας απαγορεύει να σας στηρίξουμε».
Δεν υπήρχε καν μηχανισμός στήριξης, ούτε σαν έννοια - δεν προβλεπόταν καν. Και όταν πετύχαμε να δημιουργηθεί ο μηχανισμός, εξάντλησα όλα τα δυνατά περιθώρια για να αποφύγουμε την προσφυγή, έως κυριολεκτικά την τελευταίο στιγμή πριν τη στάση πληρωμών.
Η μόνη άλλη επιλογή ήταν η χρεοκοπία.

3. Δηλαδή, «πρωθυπουργός του μνημονίου», όπως σας έχουν χαρακτηρίσει, όχι από επιλογή, αλλά από την αδήριτη ανάγκη; Αυτό υποστηρίζετε;

Εγώ ναι υπέγραψα το Μνημόνιο, άλλοι όμως, οι εμπρηστές της χώρας, την ανάγκασαν να χρειαστεί Μνημόνιο για να μην καταρρεύσει. Είναι η απλή αλήθεια που διεθνώς όλοι αναγνωρίζουν, αλλά που εδώ παραχαράσσεται σκόπιμα από διάφορες δυνάμεις, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.
Ο βασικός υπαίτιος αυτής της εθνικής τραγωδίας ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ που άφησε πίσω της μια παραπαίουσα οικονομία με τεράστια κρυφά ελλείμματα και χρέη, μια χώρα με καταρρακωμένη ανταγωνιστικότητα και διαλυμένο κράτος.
Αυτοί ήξεραν ότι οδεύουμε στην καταστροφή και γι αυτό εξάλλου πήδηξαν από το καράβι λίγο πριν την πρόσκρουση στα βράχια.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη Παπανδρέου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: