19.1.15

Γιατί επιμένει στο δημοψήφισμα...

Στην πρότασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος, για την επικύρωση από τον λαό της όποιας νέας συμφωνίας επιτύχει η επόμενη κυβέρνηση με...
τους εταίρους μας για το χρέος, επιμένει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Εξηγεί δε, ότι κάτι τέτοιο αφενός θα αποτελέσει ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί, αφετέρου θα λειτουργήσει ως εγγύηση ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει νέα βάρη, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει μία σύμβαση μεταξύ του ελληνικού και των άλλων ευρωπαϊκών λαών.

Κάνοντας μάλιστα την αυτοκριτική του, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, υποστήριξε ότι ήταν λάθος που δεν επέμεινε στο δημοψήφισμα τον Νοέμβριο του 2011, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η πρότασή του για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων θα μπορούσε να αφορά σε μία σειρά από θέματα, όπως ακριβώς συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Διαχώρισε μάλιστα τις εκλογές από τη διενέργεια δημοψηφίσματος, εκτιμώντας ότι στις πρώτες επιλέγει κανείς κόμματα και πρόσωπα αξιολογώντας προγράμματα, με τον κίνδυνο επανάληψης όσων έγιναν το 2012, όταν ο κ.Σαμαράς μιλούσε για τα ‘Ζάππεια’, αλλά επέβαλε σκληρή λιτότητα χωρίς παράλληλες μεταρρυθμίσεις. Τόσο το δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για το χρέος άλλωστε, όσο τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές και την ομαλή πορεία εξόδου από την κρίση, τα έθεσε ως «κόκκινες γραμμές» εκ μέρους του Κινήματός του για οποιοδήποτε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας στο μέλλον. Αλλιώς, θα μείνει στην αντιπολίτευση και θα  ενδυναμωθεί ως Κίνημα αξιών σε όλη την Ελλάδα, είπε.

Ο ίδιος άλλωστε, θεωρεί άκρως δημοκρατική μία δημοψηφισματική διαδικασία, κάτι που αποτελεί πάγια άποψή του αν αναλογιστεί κανείς ότι στην ‘απειλή’ του Νικολά Σαρκοζί το 2011 ότι οι αγορές θα αγριέψουν αν η χώρα πάει σε δημοψήφισμα, απάντησε –όπως είπε- ότι «οι αγορές θα αγριέψουν αν δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, μη έχοντας την στήριξη του ελληνικού λαού». Για αυτό και υποστήριξε ότι ένα δημοψήφισμα ως μία στιγμιαία πράξη δεν έχει κανένα νόημα, υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του περιλαμβάνει ευρεία διαβούλευση με τον ελληνικό λαό, ώστε αυτός να είναι απολύτως ώριμος να αποφασίσει για το μέλλον του σωστά.

Ανακαλώντας όσα έγιναν τον Νοέμβριο του 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστήριξε στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ότι ανατράπηκε  από τη θέση του πρωθυπουργού. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν ήταν μία προσωπική ανατροπή, αλλά μία ‘ήττα της Δημοκρατίας’, ενώ κάνοντας την αυτοκριτική του, υποστήριξε πως θα έπρεπε πιθανώς να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να δώσει ο ίδιος την μάχη των εκλογών το 2012.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος υποστήριξε ότι εξελίχθηκε σε συνιστώσα της Δεξιάς, μη προωθώντας τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ενώ στις κατηγορίες πρώην συντρόφων του ότι στερεί από το κόμμα τους την τρίτη θέση, τόνισε ότι ο κατακερματισμός επουδενί δεν προκλήθηκε από τον ίδιο, αλλά προϋπήρχε.

Αίσθηση προκάλεσε δε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το ενδεχόμενο μίας εξεταστικής επιτροπής για το πώς έφτασε η χώρα στο μνημόνιο, δηλώνοντας «πάντα ανοιχτός» να ενημερώσει τους πάντες για τον δρόμο που ακολούθησε τότε, αλλά και όσα είπε για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να πάει το πόρισμα στη Δικαιοσύνη και να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Υποστήριξε άλλωστε ότι «στο ΠΑΣΟΚ κάναμε την μεγαλύτερη προσπάθεια διαφάνειας στη νεότερη Ιστορία», έστω και αν δεν έφτασαν στα στάνταρντ των διεθνών τραπεζικών  οργανισμών…

Ο κ.Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι κατά την αναζήτηση πρωθυπουργού μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα τον Νοέμβριο του 2011, και αφού στον δρόμο προς το Προεδρικό Μέγαρο έκανε πίσω ο Αντώνης Σαμαράς στην αρχική του συμφωνία για τον Πρόεδρο της Βουλής τότε (σ.σ. τον Φίλιππο Πετσάλνικο), υπήρξε πρόταση από υπουργούς να αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας όμως ότι η δική του τελική πρόταση ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: