1.1.15

Βραζιλία: Ορκίζεται σήμερα, η Ντίλμα Ρουσέφ...


 Η Ντίλμα Ρουσέφ θα ορκιστεί σήμερα για να ξεκινήσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Βραζιλίας σε ένα κλίμα δημοσιονομικής προσαρμογής και υπό την πίεση του ...

σκανδάλου διαφθοράς στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Η 67χρονη Ρουσέφ θα ορκιστεί στις 15:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) στο κοινοβούλιο. Η ομιλία της από το Προεδρικό Μέγαρο είναι προγραμματισμένη για τις 16:30 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας).

Περίπου 32.000 υποστηρικτές του Κόμματος των Εργατών έχουν φτάσει από όλη τη χώρα στη Μπραζίλια με 800 λεωφορεία για να συμμετάσχουν στην τελετή ορκωμοσίας της προέδρου.

Η Ρουσέφ έγινε το 2010 η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας, μιας χώρας 200 εκατομμυρίων κατοίκων, της έβδομης οικονομίας του κόσμου, δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού τροφίμων στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ), η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου. Επανεξελέγη στα τέλη Οκτωβρίου κερδίζοντας τον σοσιαλδημοκράτη Αέσιο Νέβες, τον οποίο υποστήριζε η δεξιά.

Τα κοινωνικά προγράμματα που εφάρμοσε το Κόμμα των Εργατών, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια, και τα οποία βοήθησαν 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνους να βγουν από τη φτώχεια, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που βοήθησε τη Ρουσέφ να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές, καθώς πολλοί φοβόντουσαν ότι σε περίπτωση νίκης του Νέβες αυτά θα διακόπτονταν.

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της πρώτης θητείας της ήταν η κοινωνική πρόνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: