11.1.15

Παρίσι: Η συγκέντρωση του «ενός εκατομμυρίου»...

...κατά της τρομοκρατίας (LIVE) ...
Πέντε ημέρες έχουν περάσει μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι- που άρχισαν την...
Τετάρτη με μια αιματηρή, τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους. Δράστες ήταν δυο αδέλφια, οι Σερίφ και Σαίντ Κουασί. Γνωστοί στις αρχές ασφαλείας της Γαλλίας, τα αδέλφια είπαν σε περαστικούς και μάρτυρες του μακελειού ότι τους έστελε η Αλ Κάιντα στην Υεμένη και ότι ήθελαν να εκδικηθούν τις προσβολές κατά του προφήτη Μωάμεθ από τους σκιτσογράφου του περιοδικού. Η σφαγή πυροδότησε ένα διήμερο ανθρωποκυνηγητό με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών και ανδρών της αντιτρομοκρατικής, που έληξε την Παρασκευή το απόγευμα, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τους δράστες σε ανταλλαγή πυροβολισμών που έγινε σε κτίριο όπου είχαν κρυφτεί οι δράστες, στο Νταμαρτέν, έξω από το Παρίσι.

Ενας συνεργός, όπως φαίνεται, των δραστών, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, έχοντας ήδη σκοτώσει μια γυναίκα αστυνομικό, είχε εισβάλει σε εβραϊκό παντοπωλείο στο ανατολικό Παρίσι, είχει ήδη σκοτώσει σύμφωνα με την αστυνομία τέσσερις Εβραίους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα και κρατούσε ομήρους τους υπόλοιπους- πελάτες και προσωπικό. Και αυτός σκοτώθηκε από την αστυνομία. Σήμερα δημοσιοποιήθηκε βίντεο με τον Κουλιμπαλί να δηλώνει ότι συνεργάζεται με το ισλαμικό Κράτος, ως «στρατιώτης του χαλιφάτου». Ως τέταρτο πιθανό συνεργό οι αρχές αναζητούν τη σύντροφο του Κουλιμπαλί, την 26χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, που φέρεται να έχει ήδη φύγει από τη χώρα και μέσω Τουρκία να βρίσκεται στη Συρία.

Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μαζί με ηγέτες κι επίσημες αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο- μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος- καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα μετάσχουν σε πορεία στο Παρίσι, υπέρ της ενότητας και της αλληλεγγύης και υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς κάλεσε τον κόσμο να μετέχει μαζικά, δηλώνοντας ότι η σημερινή πορεία θα είναι «μια φωνή για την ελευθερία» και η «επαναβεβαίωση των αξιών του 1789».

«Θα είναι μια ασυνήθιστη διαδήλωση και αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία. Θα δείξει την δύναμη και την αξιοπρέπεια του Γαλλικού λαού, που θα διακηρύξουν την αγάπη τους για την ελευθερία και την ανέχεια», είπε ο Βαλς.

Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις της ημέρας στο Παρίσι

Τιμή στη μνήμη των θυμάτων (14:34)



Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος με τον Ολαντ στο Προεδρικό Μέγαρο
View image on Twitter

πηγη efsyn.gr

Δείτε LIVE ΒΙΝΤΕΟ από το SKY NEWS:



Δεν υπάρχουν σχόλια: