20.1.15

Εσύ ποιον κόσμο επιλέγεις;..

«Ένας άνθρωπος που ως πρωθυπουργός μετέτρεψε τη χώρα του σε ερειπιώνα κοινωνικών κατακτήσεων και εκπτώχευσης των πολιτών της»…

«Αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, γιατί κρίνουν προς ποια κατεύθυνση θα πάει το καράβι της πατρίδας μας. Δεν...
είναι θέμα Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σε ποιον κόσμο θα επιλέξετε να ζήσουν τα παιδιά μας». Αυτό δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς με το γνωστό του στόμφο, αναγορεύοντας τον εαυτό του σε εκπρόσωπο του φωτός απέναντι στο σκότος.

Βέβαια ακούγεται απολύτως ειρωνικό να μιλά για το δικαίωμα επιλογής ένας άνθρωπος που ως πρωθυπουργός μετέτρεψε τη χώρα του σε ερειπιώνα κοινωνικών κατακτήσεων και εκπτώχευσης των πολιτών της. Μπορεί ο ίδιος να θεωρεί αυτό του το δημιούργημα ως τον καλύτερο των δυνατών κόσμων, αφού δεν βλέπει καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης για κάτι καλύτερο, αλλά απλώς ελπίζει μεταφυσικά ότι «με τη βοήθεια της Παναγιάς» τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Εμείς, πάντως, θεωρούμε αυτόν τον συγκεκριμένο κόσμο απολύτως ακατάλληλο και ανθυγιεινό για να μεγαλώσουν τα παιδιά μας, αφού το μοναδικό του προσόν είναι να διδάσκει τον ανταγωνισμό, την αρπακτικότητα, την κτητικότητα και την υποταγή. Ένα κόσμο που φουσκώνει το εγώ και αδυνατίζει το εμείς, που πριμοδοτεί τις τάσεις κυριαρχίας και επιβολής και υποσκάπτει κάθε προσπάθεια αλληλεγγύης και αλτρουισμού. Εν ολίγοις ένα κόσμο στον οποίο, όπως έχει πει η ομοϊδεάτις του Μάργκαρετ Θάτσερ, δεν υπάρχει κοινωνία, αλλά μόνο άτομα.

Σ' αυτόν τον καμβά ήταν και οι υπόλοιπες κοινοτοπίες που ξεστόμισε ο κ. Σαμαράς επισκεπτόμενος τυροκομείο στο Μαρκόπουλο. Είπε πως εάν υπάρχει «μεράκι, πίστη και εξωστρέφεια» τότε έρχεται η ανάπτυξη και η «τεράστια προοπτική του Έλληνα επιχειρηματία, αρκεί να το πιστέψει». Σε μια περίοδο που η τέφρα από την αγορά ακόμα καπνίζει εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, ο απερχόμενος πρωθυπουργός μιλά για ευκαιρίες και για ανάπτυξη, προκαλώντας θυμηδία και αγανάκτηση.

Ο «πόλεμος των κόσμων» είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, στο οποίο ο Χ.Τζ. Γουέλς περιγράφει με μοναδικό τρόπο την επίθεση των Αρειανών στη γη. Με αντίστοιχο τρόπο, αλλά χωρίς το ταλέντο και τη μοναδική φαντασία του Γουέλς, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να περιγράψει την Ελλάδα ως τον πλανήτη γη και τον ΣΥΡΙΖΑ ως Αρειανούς εξωγήινους, φτιάχνοντας το δικό του μύθο για το διακύβευμα των εκλογών. 

Το γαρ πολύ της θλίψεως...

Τάσος Τσακίρογλου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: