13.1.15

Ντάισελμπλουμ: «Όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση, θα συνεργασθούμε μαζί της»...


Υπέρ της συνέχισης των πολιτικών λιτότητας («μεταρρυθμίσεις», οπως τις αποκαλούν) τάχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στο Τόκιο. Ωστόσο, ξεκαθάρισε...
τηρώντας αποστάσεις από το κλίμα κινδυνολογίας που προσπάθησε να διαμορφώσει προεκλογικά η απερχόμενη κυβέρνηση, ότι όποια κι αν είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση, «θα συνεργασθούμε μαζί της».

«Αυτό (σσ η συνεργασία με την νέα κυβέρνηση) δεν θα διαταράξει ούτε την πολιτική μας ούτε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα», επέμεινε. «Υπό τον όρο ότι θα τηρήσουν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει… είμαστε έτοιμοι, εάν καταστεί αναγκαίο, να κάνουμε περισσότερα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν γίνει πολλά για τη «διάσωση» της χώρας.

Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ κάλεσε, ξεπερνώντας τις αρμοδιότητες που θεσμικά έχει, τους Έλληνες ψηφοφόρους «να κοιτάξουν κατά πρόσωπο την πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα». «Όλοι οι πολιτικοί, όλες οι κυβερνήσεις προσαρμόζονται στις συνθήκες. Όταν δεν υπάρχει αρκετή εισροή χρήματος, δεν μπορούμε να δαπανήσουμε, και εάν δεν υπάρχουν δανειστές, δεν υπάρχει προϋπολογισμός», είπε.

Υπενθύμισε δε ότι το πρόγραμμα στήριξης θα πρέπει να τερματισθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, πριν η Ελλάδα διαπραγματευθεί την μελλοντική της χρηματοπιστωτική εξέλιξη. «Έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες, κυρίως από τον ελληνικό λαό. Η ανάκαμψη ξεκινά. Θα ήταν κρίμα να αφεθεί να χαθεί και πάλι», κατέληξε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: