21.1.15

Μωραΐτης: Το "Κίνημα" μπορεί να είναι ο εγγυητής της πολιτικής ισορροπίας και σταθερότητας...




Όχι την σταθερότητα που δήθεν υπηρετούσε ο Σαμαράς και ο  Βενιζέλος...
Από την Αιτωλοακαρνανία στη Β' Αθηνών και από το ΠΑΣΟΚ στο Κίνημα ο Θάνος Μωραίτης εκτιμά ότι το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου θα μπορέσει να εξελιχθεί σε “πόλο συναίνεσης” και να είναι  ο “διεκδίκησης προοδευτικών αλλαγών και όχι...
κλωτσούσκούφι”. 
 Εκτιμά ότι χρειάζεται ένα Ελληνικό Σχέδιο για την παραγωγική της ανασυγκρότηση, για την προώθηση σαρωτικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Σχετικά με το αν υπάρχουν διαφορές με τον κ. Βενιζελο απαντά ότι δεν είναι προσωπικές, αλλά βαθιά πολιτικές, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε απόλυτα με τη ΝΔ και με βαθιά συντηρητικές επιλογές. “Εμείς ερχόμαστε να ενώσουμε και όχι να διασπάσουμε την παράταξη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μωραίτης. Προβλέπει δε ότι το Κίνημα όχι απλά θα είναι στην επόμενη βουλή, αλλά θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών.

Γιατί ο ψηφοφόρος να επιλέξει το Κίνημα;
                 Το ΚΙΝΗΜΑ εκφράζει μια πολιτική πρόταση που θέλει να ενώσει τις δυνάμεις της προοδευτικής αλλαγής απέναντι στην δεξιά ή αριστερή συντήρηση. Μπορεί να είναι ο εγγυητής της πολιτικής ισορροπίας και σταθερότητας. Όχι την σταθερότητα που δήθεν υπηρετούσε ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Να είναι ο διεκδίκησης προοδευτικών αλλαγών και όχι κλωτσούσκούφι. Να είναι πόλος συναίνεσης και όχι συμβιβασμός ρόλων εξουσίας ώστε η  χώρα να κάνει βήματα μπροστά και να προστατευτούν οι πρωτοφανείς θυσίες των πολιτών. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους λέμε ότι το ΚΙΝΗΜΑ δεν θα συμβιβαστεί με ένα πολιτικό σύστημα και ένα κατεστημένο το οποίο θέλει να ισοπεδώσει την πολιτική, που θέλει να γίνουν όλα ιδία.



Τι διαφορετικό έχετε να πείτε, να προτείνετε και σε σχέση με τα άλλα κόμματα;
                    Οι πολίτες έχουν συγκεκριμένες επιλογές οι οποίες διαμορφώνονται μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Εμείς λέμε ότι οι πολίτες και η χώρα δεν μπορεί να εγκλωβιστούν σε αυτό το κλίμα. Από την άλλη μεριά υπάρχουν απολίτικες και πολιτικά άοσμες επιλογές  που απλά αναζητούν κυβερνητικό ρόλο. Δυστυχώς  συνολικά το πολιτικό σύστημα δείχνει να μην έχει καταλάβει τίποτα και η συζήτηση γίνεται γύρω από την επιστροφή στην δήθεν κανονικότητα του 2009. Εμείς αρνούμαστε αυτή την δήθεν κανονικότητα. Λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει συθέμελα.  Χρειάζεται ένα Ελληνικό Σχέδιο για την παραγωγική της ανασυγκρότηση, για την προώθηση σαρωτικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, με δίχτυ προστασίας σε όσους έπληξε η κρίση. 

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα με τον κ. Βενιζέλο είναι προσωπικό. Ότι πρόκειται δηλαδή για μια διαφορά με προσωπικά και όχι πολιτικά χαρακτηριστικά;
                    Οι διαφορές μας με τον κ. Βενιζελο δεν είναι προσωπικές. Μπορεί να θέλουν κάποιοι να το θέτουν σε κουτσομπολίστικη και παραπολιτική βάση για τους δικούς τους λόγους. Ίσως για να υποβιβάσουν και να αποκρύψουν τα πραγματικά διακυβεύματα αλλά και τις ευθύνες για την πορεία εξαΰλωσης του ΠΑΣΟΚ. Οι διαφορές μας είναι βαθιά πολιτικές και από την πλευρά μας πάντα έμπαιναν σε αυτό το επίπεδο. 

Ναι αλλά κάποιοι θα σας έλεγαν ότι δεν είναι ευδιάκριτες αυτές οι διαφορές. Ποιες είναι;
                 Με ευθύνη της ηγεσίας το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε απόλυτα με τη ΝΔ και βαθιά συντηρητικές επιλογές. Η ιδεολογική απογύμνωση του κόμματος ήταν μια συνειδητή επιλογή της ηγεσίας. Γιατί είχε βασικό στόχο ένα μικρό, φοβικό, απολίτικο κομματιιδιο  πουθα είναι στα μέτρα τους. Και επειδή ακούω διαφόρους να ψελλίζουν κάτι περί προσωπικών κομμάτων θα πω κάτι: Ποτέ άλλοτε το ΠΑΣΟΚ υπήρξε πιο απολίτικο και πιο προσωποκεντρικο.

Ναι αλλά γιατί δεν μένατε να δίνατε  τη μάχη σας μεσα στο ΠΑΣΟΚ; Σας κατηγορούν για διάσπαση.
                        Εμείς ερχόμαστε να ενώσουμε και όχι να διασπάσουμε την παράταξη. Ο κόσμος είχε εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του αγνόησε το αίτημα της βάσης και των στελεχών για αλλαγή πλεύσης. Το ίδιο έκανε με τις προτάσεις Παπανδρέου τον Δεκέμβριο που μπορούσαν να βγάλουν  την παράταξη από το αδιέξοδο. Αντί να δει ο κ. Βενιζέλος την ουσία της πρότασης αντιπροτάθηκε η συναλλαγή. Εμείς επιλέξαμε το δρόμο των αξιών και όχι της συναλλαγής γιατί δεν μπορεί στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης οι προοδευτικοί πολίτες να βρεθούν σε ένα αδιέξοδο πολιτικών επιλόγων. Έπρεπε να γίνει κάτι. Αυτό ζητούσε η βάση της παράταξης και σε αυτό το αίτημα ανταποκριθήκαμε.

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ευοίωνες. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για το κόμμα και για εσάς προσωπικά αν δεν εισέλθει το Κίνημα στη Βουλή.
                               Οι καλύτερες δημοσκοπήσεις είναι το κλίμα που συναντώ καθημερινά στις γειτονιές της Β Αθηνών. Υπάρχει ένας πρωτόγνωρος ενθουσιασμός. Να είστε βέβαιοι ότι το ΚΙΝΗΜΑ ότι όχι απλά θα είναι στην επόμενη βουλή αλλά θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών. Το αποτέλεσμα τω εκλογών αυτό θα είναι μια απλή αφετηρία. Η επόμενη μέρα θα είναι το πραγματικό ξεκίνημα για την ανασυγκρότηση της παράταξης με το ΚΙΝΗΜΑ πρωταγωνιστή. Και προσωπικά θα είμαι παρών σε αυτή την πορεία με όποιο τρόπο μπορώ.

Γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν μπόρεσε το 2009 να επιβάλλει ένα μηχανισμό βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ, μόνο με την ΕΕ; Μήπως δεν ήθελε;
                                 Πρόκειται για το μεγαλύτερο μύθο, την μεγαλύτερη θεωρία συνομωσίας που έχει ειπωθεί αυτά τα 5 χρόνια. Δυστυχώς με τέτοιες θεωρίες συνομωσίας δηλητηριάστηκε η ελληνική κοινωνία Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Το ΔΝΤ στην Ευρώπη το έφερε η Μέρκελ εκβιάζοντας το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών εκείνης της εποχής. Μια υπερσυντηρητική δεξιά Ευρώπη δυστυχώς δεν αντιλήφτηκε το μέγεθος της κρίσης αλλά και το μείγμα πολιτικής που έπρεπε να εφαρμοστεί. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επιμείνει μέχρι τέλους σε ευρωπαϊκή λύση. 

Επιλέξατε να είστε υποψήφιος στη Β' Αθήνας και όχι στην Αιτωλοακαρνανία. Πως προέκυψε αυτή η απόφαση και γιατί να σας επιλέξουν οι ψηφοφόροι. 
                               Υπηρέτησα με προσήλωση τους πολίτες της ιδιαίτερης μου πατρίδας για 11 χρόνια. Στη νέα πολιτική μάχη , με στόχο την καλύτερη διάταξη μάχης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ θα είμαι υποψήφιος σε μια περιφέρεια που ζω , έκανα οικογένεια και εργάζομαι εδώ και 25 χρόνια. Η μάχη που δίνουμε είναι βαθιά πολιτική και  φυσικά δεν είμαι ουρανοκατέβατος. Ζητώ από τους προοδευτικούς πολίτες να κρίνουν πάνω από απόψεις, συνέπεια έργων και λόγων και μια πολιτική διαδρομή μέσα στην οποία κινήθηκα όλα αυτά τα χρόνια. Η απόφαση ανήκει στους πολίτες πάντα.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: