23.1.15

Έλεγχοι χωρίς... αντίκρισμα για τη φοροδιαφυγή...

Κάτι παραπάνω από ένα στα δέκα ευρώ φόρων και προστίμων που καταλογίστηκαν σε 1.700 μεγάλες επιχειρήσεις και...
φορολογουμένους μεγάλου πλούτου το 2014 κατέληξαν στα ταμεία του δημοσίου, επιβεβαιώνοντας μία από τις κλασσικές αδυναμίες του εισπρακτικού- ελεγκτικού μηχανισμού. Φόροι βεβαιώνονται αλλά μένουν στα χαρτιά.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, σε μία εμφανή προσπάθεια να δείξει ότι έγιναν έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής το 2014 αλλά και επιχειρώντας ενδεχομένως να απαντήσει σε αιχμές που έχει αφήσει ο τέως γραμματέας Χ. Θεοχάρης (νυν υποψήφιος με το Ποτάμι) για τις επιδόσεις της διαδόχου του Κ. Σαββαϊδου, έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν πέρυσι στους μεγάλους.

Τα αποτελέσματα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, έχουν χωριστεί σε εξάμηνα (το πρώτο εξάμηνο γραμματέας ήταν ο Θεοχάρης, το δεύτερο η Σαββαϊδου). Προκύπτει από τα στοιχεία αύξηση των ελέγχων το δεύτερο εξάμηνο. Το πρόβλημα όμως παραμένει. Οι ρυθμοί ελέγχου μεγάλων υποθέσεων είναι εξαιρετικά βραδείς, η λίστα Λαγκάρντ που θεωρητικά σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του ΣΔΟΕ θα είχε ήδη τελειώσει ακόμα «σέρνεται», όπως άλλωστε και οι θρυλικές πια υποθέσεις των οφ σορ και των εμβασμάτων εξωτερικού.

Ακόμα χειρότερα, λεφτά στο ταμείο μπαίνουν στο ένα δέκατο των φόρων που βεβαιώνονται. 2,2 δισ. ευρώ οι φόροι και τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν το 2014 από 1.700 ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων και φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, 220 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν... 
Το υπολειπόμενο ποσό, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση είναι σε διαδικασία είσπραξης...
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: