23.1.15

Διευκρινίσεις ΣΕΔΕΑ...

undefined...για να αποφύγει τις παρεξηγήσεις με τα exit polls...


Να προλάβει τα γνωστά... παρατράγουδα με τα exit polls την Κυριακή (25/1) ημέρα των εκλογών επιχειρεί ο...
Σύλλογος Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ). Το βράδυ των εκλογών στις 19.00 (μόλις έχουν κλείσει πι κάλπες δηλαδή) πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας ΝΕΡΙΤ, MEGA, ANT1, STAR και ALPHA θα μεταδώσουν κοινό exit poll που θα διενεργήσουν οι εταιρείες: ALCO, MRB, GPO, MARC και METRON Analysis.

Ο ΣΕΔΕΑ επιχειρεί με την ανακοίνωσή του να ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα καθώς κάθε φορά  δημιουργούνται προβλήματα ειδικά όταν διαπιστώνεται ότι οι εταιρείες μετρήσεων που  πραγματοποιούν τα exit polls έχουν πέσει έξω στις... εκτιμήσεις-προβλέψεις-αποτυπώσεις. Γι αυτό και μεταξύ άλλων επισημαίνει οτι όταν τα ποσοστά των κομμάτων είναι κοντά, οποιαδήποτε διαφορά μικρότερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων δεν θεωρείται ασφαλής

Στην ανακοίνωση του ο ΣΕΔΕΑ υπενθυμίζει  την τοποθέτηση της ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) για τα exit polls:

1. Τα exit polls θεωρούνται μοναδικά και εξαιρετικά εργαλεία για την άντληση πληροφορίας σχετικής με τους ψηφοφόρους μιας συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης. Η αξία τους προκύπτει από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είναι «αποδεδειγμένα ψηφοφόροι» ενώ σε όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις οι ερωτώμενοι είναι «εν δυνάμει ψηφοφόροι».

2. Τα exit polls δεν καταγράφουν μόνο το ποιος νίκησε αλλά προσφέρουν απάντηση στο ερώτημα: «Ποιοι ψήφισαν το κάθε κόμμα/υποψήφιο και γιατί».

3. Τα exit polls είναι έρευνες και βασίζονται σε δείγμα. Κατά συνέπεια παράγουν προσεγγιστικές εκτιμήσεις της πραγματικότητας. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να είναι η επικρατέστερη και πλέον διαδεδομένη μέθοδος μέτρησης της εκλογικής συμπεριφοράς. 

4. Επιτυχημένα θεωρούνται τα exit polls όταν προβλέπουν το εκλογικό αποτέλεσμα με διαφορά +/- 3%. Παρόλα αυτά, συμβαίνει σε περιπτώσεις η πρόβλεψή τους να αποκλίνει περισσότερο από το +/- 3%. Σε εκλογικές αναμετρήσεις όπου τα ποσοστά των κομμάτων/υποψηφίων είναι κοντά, οποιαδήποτε διαφορά μικρότερη των 5 ποσοστιαίων μονάδων δεν θεωρείται ασφαλής...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: