15.1.15

Οι κυβιστήσεις των άλλων...


«Κωδικός ΣΥΡΙΖΑ-Podemos» είναι ο σημερινός κεντρικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ που προβάλλει ότι το μέτωπο του Νότου ταρακουνά την Ευρώπη  ενώ με το κύριο άρθρο της ζητά να μην υπάρξουν άλλοι άδικοι φόροι. Έτσι, ολοκληρώνεται η στροφή του ΔΟΛ που...
με το κυριακάτικο Βήμα ανακάλυψε την «ευκαιρία της Αριστεράς» εγκαταλείποντας την κυβέρνηση που τόσο παθιασμένα στήριξε.


Δεν είναι η πρώτη φορά που το σύστημα προετοιμάζεται για μια πολιτική αλλαγή και προσαρμόζεται αλλάζοντας «γραμμή». Ομως τώρα αυτές οι κυβιστήσεις έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις που αφορούν τα ΜΜΕ, τις σημαντικότερες από τις οποίες (όπως αυτή που αφορά το καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών) επαναλαμβάνει στο προεκλογικό του σποτ.

Σε δημοσίευμα των Financial Times (τη Δευτέρα) αναφέρεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το θέμα της ολιγαρχίας από ταμπού οικονομική προτεραιότητα». Αφορμή για το ρεπορτάζ αυτό ήταν προηγούμενες δηλώσεις του  Γιώργου Σταθάκη στην ιδια εφημερίδα, με τις οποίες επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τέλος στην δωρεάν έκδοση αδειών για τηλεοπτικά κανάλια σε πολιτικούς «φίλους» και θα επανεξετάσει διαφιλονικούμενες ιδιωτικοποιήσεις. Η καταπολέμηση της ολιγαρχικής μέγκενης στην οικονομία «θα είναι προτεραιότητα», είχε πει.

Το αν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράξη τις εξαγγελίες του σχετικά με τη διαπλοκή είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τους πιστωτές που έχουν εμφατικά μιλήσει για την αφορολόγητη ελληνική ελίτ καταλογίζοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη για την άδικη κατανομή των βαρών της κρίσης.

Αυτές τις μέρες το ερώτημα που συζητείται περισσότερο αφορά την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί παρά τις δημόσιες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου -πλην ΚΚΕ- για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. To αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει μόνος ή με κυβερνητικό εταίρο έχει μεγάλη σημασία για το περιεχόμενο και την ένταση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμικούς εταίρους, αλλά επίσης για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στο εσωτερικό μέτωπο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε παλαιότερη κομματική εκδήλωση για τα ΜΜΕ είχε πει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ας δούμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες σε αυτά που εμείς ονομάζουμε συστημικά ΜΜΕ: Εκείνοι που είτε έχουν συμφέρον στη συνέχιση αυτής της πολιτικής που μας οδήγησε στην κρίση, είτε τρέμουν την ιδέα μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής που θα θέσει εν αμφιβόλω την προνομιακή τους μεταχείριση από την πλευρά του κράτους. Με δυο λόγια πρόκειται για την οικονομική ολιγαρχία, που όχι μόνο δε μάτωσε από την κρίση, αλλά έχοντας βγάλει τα κέρδη των προηγούμενων ετών στο εξωτερικό, μας κουνάει σήμερα το δάκτυλο».

Την κατάσταση αυτή είχε περιγράψει ως ένα τρίγωνο:
«Στη μια κορυφή, το καταρρέον πολιτικό σύστημα. Στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες. Στην τρίτη, τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ. Η διαπλοκή  έχει μετατοπιστεί και μετασχηματιστεί στο περιεχόμενο της. Η ροή του χρήματος προς τα ΜΜΕ δεν γίνεται πλέον μέσω των δημόσιων συμβάσεων και των προμηθειών του δημοσίου. Οι προμήθειες έχουν αντικατασταθεί από το φτηνό τραπεζικό χρήμα. Υπό μια έννοια, συνιδιοκτήτες των συστημικών ΜΜΕ είναι και οι τραπεζίτες, που κρατάνε τη διοίκηση των τραπεζών τους με τα λεφτά και τις θυσίες του ελληνικού λαού.»

Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (που βρίσκονται σε διαβούλευση) για την καταπολέμηση της διαπλοκής σχετικά με τα ΜΜΕ προβλέπουν τα εξής:

«Ο ολιγοπωλιακός και κρατικοδίαιτος χαρακτήρας των ΜΜΕ στην Ελλάδα, το σύμπλεγμα δηλ μεταξύ κυβέρνησης, ιδιοκτητών και τραπεζών, καθιστά ζωτικής σημασίας τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της θεσμοθέτησης, χρηματοδότησης και λειτουργίας των ΜΜΕ ώστε να σπάσουμε το απόστημα της μηντιακής διαπλοκής. Ενεργοποιούμε άμεσα – αλλά και τροποποιούμε καταλλήλως – τις διατάξεις των νόμων που: (α) επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, ώστε να είναι διαφανείς και γνωστές σε όλους οι συναφείς ροές του χρήματος και (β) ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται, με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων στον κλάδο. Προχωρούμε σε επανεξέταση όλων των αδειών από μηδενική βάση. Αναθεωρούμε το καθεστώς αδειοδότησης, παραχωρώντας συχνότητες και σε μη εμπορικά εγχειρήματα. Προωθούμε νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ, που να ανταποκρίνεται στα σημερινά ελληνικά δεδομένα. Οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι εφημερίδες και τα περιοδικά που εκδίδονται στη χώρα, να έχουν υποχρέωση ειδικής δήλωσης για την ιδιοκτησιακή τους κατάσταση, από νομικά πρόσωπα μέχρι την αποκάλυψη των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε αυτά».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: