23.1.15

ΕΡΤ: Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνει;..

Ευκαιρία για μία πραγματική δημόσια ραδιοτηλεόραση...

Απέναντι ακριβώς από την είσοδο του Ραδιομέγαρου στην Αγία Παρασκευή, στη Μεσογείων -δεξιά όπως κατεβαίνουμε- είναι το ertopen. Οι απολυμένοι της ΕΡΤ έστησαν εκεί το δικό τους, ελεύθερο και...
ανεξάρτητο, «μαγαζί».

Απέναντι γράφει, εδώ και μήνες, «ΝΕΡΙΤ»! Στην είσοδο έχει πλέον το λογότυπό της, ένα κακόγουστο «Ν», το λέμε σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Τα παλιά σήματα καθαιρέθηκαν επί υφυπουργίας Παντελή Καψή, του πρώτου και μοναδικού υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ούτε σε... χούντα έτσι. Μία ωραία πρωία, λοιπόν, τα κλασικά γράμματα της ΕΡΤ, τα περίφημα «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση», ένα brand name δεκαετιών, αποκαθηλώθηκαν. Ηταν ένα από τα ελάχιστα που «πέτυχε» ο Παντελής Καψής, πριν την... κοπανήσει, προκειμένου να κατέβει υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά. Τέλος πάντων.

Εκεί, λοιπόν, στη Μεσογείων βρίσκεται το ertopen.com. Οι απολυμένοι της ΕΡΤ δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια, συνασπίστηκαν και αποφάσισαν να δημιουργήσουν την ανεξάρτητη ΕΡΤ. Μία πραγματικά ανεξάρτητη ΕΡΤ, καμία σχέση με εκείνη την παλιά με τα χίλια δυο προβλήματα και τις άλλες τόσες παθογένειες. Οχι πως δεν φέρουν ευθύνη και οι συνδικαλιστές, εννοείται πως κι αυτοί έχουν το μερίδιό τους στην κακή, κάκιστη, εικόνα της παλιάς ΕΡΤ, που έδωσε πάτημα σε πολιτικούς συμβούλους όπως ο Γιώργος Μουρούτης και υπουργούς όπως ο Σίμος Κεδίκογλου να κάνουν σπέκουλα. Γνωστά αυτά, ουδείς τα αμφισβητεί. Δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που έκαναν κακό στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά και η ΠΟΣΠΕΡΤ επίσης.

Το θέμα είναι βέβαια τι γίνεται από 'δώ και στο εξής. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί πως θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. Κατ' αρχάς, θα επιστρέψει το όνομα, τέλος τα ΝΕΡΙΤ και άλλα αντίστοιχα, η ΕΡΤ ξαναγίνεται ΕΡΤ. Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των εργαζόμενων φυσικά, είναι τι είδους ΕΡΤ θα φτιάξουν. Είναι μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσουν κάτι πραγματικά καινούργιο. Restart. Ανεξάρτητο και αντικειμενικό. Χωρίς κυβερνητικές εξαρτήσεις. Ενα πολυφωνικό μέσο που δεν θα υπακούει σε κομματικές εντολές. Μία δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία όπως πρέπει να είναι. Ενα ελληνικό BBC αλλά πραγματικό, όχι σαν εκείνο του Σίμου, με το οποίο γελάει ο κόσμος.

Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει; Μπορεί; Θέλει; Ιδωμεν. Εδώ θα είμαστε...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: